Ännu svårt för många barn ett år efter skalvet i Kashmir

På söndag är det ett år sedan en jordbävning i norra Pakistan krävde över 70 000 människoliv. Hundratusentals människor i området lever fortfarande under svåra umbäranden. Många skolor rasade samman i jordbävningen, och nästan hälften av alla dödsoffer var barn. SR:s korrespondent Nils Horner har besökt en provisorisk tältskola i Kashmir.

Det sorlar av röster i skoltälten i pakistanska Muzaffarabad. Barnen balanserar böckerna i knät.

Lärarinnan Fawzia säger att det inte är lätt att bedriva undervisning i tält, särskilt inte nu när vintern snart är här. I likhet med många jag träffar här säger hon att hjälpen de fått är långt i från tillräcklig.

– Vi har ingen aning om när vår skola kommer att byggas upp, säger hon.

Jordbävningssäkra skolor
Ett skäl till att det dröjer är att pakistanska myndigheter säger att de nu tänker insistera på att alla nybyggda skolor är jordbävningssäkra, till skillnad från de gamla, som föll ihop likt korthus.

I en annan skola, i Balakot, staden som nästan försvann i skalvet, träffar jag läraren Imtiaz Ahmad. Han har fortfarande mardrömmar efter jordbävningen.

Vi står invid en massgrav mitt på skolgården, däri igger 86 av barnen som dog här. Graven är dekorerad med blommor och glitterband.

– Jag orkar knappt tänka på hur det var den dagen för ett år sedan, allt kaos, alla föräldrar som kom rusande för att försöka gräva fram sina barn, allt blod, säger Imtiaz Ahmad.

Många barn drabbades svårt
I tältskolan i Muzaffarabad säger 12-årige Suhail att många av hans kamrater är traumatiserade.

– Men vi försöker hjälpa varandra, säger han.

Läraren Fawzia säger att många av eleverna här har förlorat föräldrar och syskon.

– Som lärare är jag inte alls lika sträng som jag var förut. Barnen tål det inte nu. Nu måste vi ge dem stöd och kärlek. Det viktiga är inte att de studerar hårt, utan att de orkar komma hit till skolan varje dag, säger hon.

Nils Horner, Muzaffarabad
nils.horner@sr.se