Slutet debattforum för intern s-kritik

Den socialdemokratiska eftervalsdebatten pågår för fullt, både offentligt och internt. Den handlar om analysen varför partiet förlorade regeringsmakten, om vilken väg socialdemokraterna ska välja för framtiden och vilka som då ska leda partiet.

En grupp som kallar sig Internationalistiska Europavänner, som tror på tillväxt och marknadsekonomi, har startat ett slutet debattforum på nätet, där endast inbjudna och accepterade deltagare kan vara med.

Bland initiativtagarna finns ett par tidigare statsråd. En av dem är förra jordbruksministern Annika Åhnberg.

”Vi är öppna för diskussioner”
– Vi som tog initiativet till den här listan har väl det gemensamt att vi är Europavänner och jag tror också att vi har det gemensamt att vi är ganska öppna för att diskutera förändringar i politiken. Listan har sedan kommit att bestå av alla möjliga olika riktningar och idéer. Det är en ganska härlig blandning av uppfattningar och just nu en ganska ostrukturerad, men spännande diskussion, säger hon.

Hur kommer det sig att ni valde att den här listan på nätet ska vara sluten, det vill säga det ska bara vara inbjudna personer som får delta i just den debatten?

– Det har funnits olika uppfattningar om det och personligen tycker jag att man mycket väl skulle kunna ha en öppen debatt. Men vi stannade ändå för att det är många som, så att säga, känner en otrygghet och som tänker att om man säger någonting som är kritiskt så kanske det utnyttjas av framför allt politiska motståndare, att det skulle kunna skapa en rädsla och att man inte skulle våga vara tillräckligt öppen.

– Därför blev i alla fall det första beslutet att vi för diskussionen på det här sättet ett tag. Sedan får vi väl utvärdera och se vad det gav, säger Annika Åhnberg.

Anhängare av generella välfärden
Den grupp som startat listan kallar sig starka anhängare av den generella välfärden, men tror att den ”skulle må bra av en friare syn på alternativ och på utvecklingen av framtidens tjänstesektor”.

De betecknar sig som miljövänner och vill att socialdemokraterna ska bedriva en offensiv samhällskritik och vill ha förnyelse av formerna för hur socialdemokratin ska ledas.

Det andra tidigare statsrådet som är med bland initiativtagarna är Jan Nygren, den tidigare Europaparlamentarikern Göran Färm och den nuvarande Jan Andersson finns också med, liksom Jan Edling, tidigare LO och offentligt känd för hård kritik av arbetsmarknadspolitiken som den socialdemokratiska ledningen fört.

Ingen politisk agenda
Enligt Annika Åhnberg har gruppen ingen uttalad politisk agenda.

– Den är inte definierad i någon sorts plattform eller så. Många av oss är också med i något som heter Vänster för Europa, som har en plattform som betonar den positiva betydelsen av Europasamarbetet och som har idéer och tankar i den riktningen. Men det är ingen programmatisk grundval utan det är öppet åt många olika riktningar här, säger hon.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se