Solceller ska förse Ullevi med el

Sportarenan Ullevi i Göteborg kommer att få landets största anläggning för solenergi. Panelerna med solceller kommer att byggas ovanpå taket till vip-läktarna inne i arenan.

– Det är möjligt genom att man har ett tak som lutar mot söder och som har god tillgång till solnedstrålning. När man tittar på taket ser man ganska tydligt att solen lyser upp hela taket, säger Petter Sjöström vid företaget Switchpower, ansvarig för bygget av solpanelerna.

De gråa panelerna med solceller kommer att täcka 680 kvadratmeters yta, fördelat på de två taken till vip-läktarna här på Ullevi. Bygget ska vara helt klart i början av nästa år.

Sveriges största solcellsprojekt
När allt är färdigt ska effekten på anläggningen vara 80 kilovatt och blir då Sveriges största när det gäller solenergi.

Den el som produceras när det är sol kommer inte att lagras i till exempel batterier, utan kommer att gå direkt ut på det vanliga elnätet om inte elen behövs med en gång på Ullevi.

Thomas Tejland vid det kommunala evenemangsbolaget i Göteborg, Got Event, pratar gärna om att solpanelerna ovanpå vip-läktarnas tak ger bra pr, samtidigt som elförbrukningen på Ullevi minskar något, kanske med ett par procent till följd av investeringen.

Sänkta energikostnader
– Detta projekt kommer att bidra till att vi sänker vår energikostnad, kanske i storleksordningen 50 000 kronor på en femårsperiod. Det ger positiva signaler när man visar att även Ullevi, som är en gammal anläggning, kan visa upp ett exempel på modern teknik och energibesparing, säger Thomas Tejland.

Sammanlagt handlar det om en investering på 5,5 miljoner kronor där Energimyndigheten bidrar med 70 procent av kostnaden.

Energimyndighetens anslag till sådana här projekt var från början 150 miljoner kronor. Hittills har 75 ansökningar kommit in och hälften av pengarna är nu slut.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista