Nivån i vattenmagasinen är extremt låg

I somras nådde elpriset rekordhöga nivåer. Den varma hösten har gjort att konsumtionen varit låg och därför har priserna sjunkit något. Men elen är fortfarande ungefär dubbelt så dyr som förra året och det ser ut som att vintern kommer att bli dyr för många konsumenter.

– Det krävs väldigt mycket regn. Dessvärre är vi väl så långt gångna på året att det inte finns förutsättningar att räta upp det här stora underskottet. Men vi är också väldigt beroende av om det blir en mild förvinter eller inte så att elkunderna kan hoppas på fortsatt hyfsad god värme och mycket regn. Och på sikt naturligtvis rejält med snö i fjällen så att vi kan se fram emot en normal och bra vårflod nästa år, säger Kalle Karlsson, informationsansvarig på branschorganisationen Svensk Energi.

Det var i augusti som elpriserna nådde rekordnivåer och då varnades också för en eventuell kommande elbrist. Då sattes hoppet till rejäla höstregn. Men regnen har uteblivit och den torra hösten har gjort att vattenmagasinen inte har fyllts på.

Låg elkonsumtion under varm höst
Trots det bedöms faran för elbrist ändå vara mindre nu eftersom den varma hösten gjort att konsumtionen av el varit låg.

Men situationen är extrem, enligt Kalle Karlsson. Sedan mätningarna började 1950 är det bara fyra år då nivåerna i vattenmagasinen varit lägre.

– Det är en extrem situation när det gäller magasinsläget, både i Norge och Sverige, och det samlade underskottet just nu ligger på nivån 25 terrawattimmar i Norden. Det är ju nästan halva svenska årsproduktionen av vattenkraft.

Stoppade kärnkraftverk ingen betydelse
Nu importeras i stället kolkraft från Tyskland, Polen och Ryssland. Att flera kärnkraftsreaktorer stått avstängda en längre tid har däremot inte påverkat elpriserna mer än marginellt.

Enligt Kalle Karlsson pågår arbetet med att utöka produktionen kontinuerligt.

– Effektiviseringar pågår ju ständigt, uppgraderingar av kärnkraftverken, kontinuerliga investeringar i befintliga vattenkraftverk etcetera. Det är sådant som ökar på produktionsvolymerna, säger Kalle Karlsson.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista