Privatflygare äventyrar säkerheten

Det blir allt vanligare att privatflygare i Sverige bryter mot reglerna och flyger i kontrollerat luftrum utan tillstånd. Förra året inrapporterades 165 piloter för brott mot luftfartsbestämmelserna, vilket är en kraftig ökning mot tidigare år.
För några år sen var ett svenskt passagerarplan nära att kollidera med ett sportflygplan i luften ovanför Bromma flygplats i Stockholm. Trafikledningen kände inte till att sportplanet befann sig i området eftersom piloten inte begärt färdtillstånd Utan tillstånd Statistik från luftfartsverket visar nu att de svenska privatflygarna allt oftare flyger in i kontrollerat luftrum utan att ha begärt tillstånd hos trafikledningen. År 2000 inrapporterades 127 överträdelser, förra året var det 165. Negativ trend Flyginspektör Kalle Olsson ser flera förklaringar till den negativa trenden, som hållit i sig några år, blan annat misstänker han att det är fler piloter som använder satelitnavigeringssysteme GPS utan att riktigt kunna hantera det. I Danmark och Tyskland får piloterna böta om de flyger utan färdtillstånd, men några såna åtgärder kan inte Luftfartsverket vidta, istället försöker myndigheten informera piloterna om problemet Lars Hjelmberg, talesman för Svenska Allmänflygföreningen, menar att en del piloter kan behöva mer utbildning.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".