Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förändrat näringsliv rubbar gamla maktmönster

Fagersta styrs av Vänsterpartiet med högerpolitik, det säger socialdemokraterna i kommunen. Vid förra valet förändrades den politiska maktfördelningen i kommunen. Socialdemokraterna som länge styrt fick lämna över makten till Vänsterpartiet som blev dubbelt så stora.
–Det är väl en av de få orter med vänsterpartistiskt styre där moderaterna har så mycket att säga till om som i Fagersta, säger Bengt Lindgren, socialdemokratisk kommunalrådskandidat i Fagersta. Men han får mothugg av vänsterpartiets kommunalråd, Stig Henriksson: – Nästan alla beslut vi fattar gör vi i fullständig enighet med både socialdemokraterna och de borgerliga så det finns inte stort utrymme för varken höger- eller vänsterpolitik. Gamla bruksorter Fagersta och Norberg är gamla bruksorter i Bergslagen som liksom många andra orter under nittiotalet fick problem med varsel och uppsägningar. Krisåren gjorde att Norbergs-borna fick nog av socialdemokraterna 1994 och i Fagersta sa man nej tack till socialdemokraterna 1998 och röstade fram Vänsterpartiet . Socialdemokraterna gick då från 49 till 31 procent och Vänsterpartiet från 22 till drygt 44 procent i Fagersta. Mer rörliga väljare Socialdemokraterna förlorar i gamla bruksorter. Det beror på mer rörliga väljare och att många röstar olika kommunal- och i riksdagsvalet enligt statsvetaren Olof Pettersson: –Det är ju mot bakgrund att näringsstrukturen förändrats, bruksnedläggningar, stålindustrins försvinnande för några årtionden sen, det har ju förändrat förutsättningarna på många orter. Nu är det mer blandat näringsliv och därmed är också den sociala strukturen mer uppbruten. Det tillsammans med den allmänt ökade rörligheten i väljarkåren gör att man inte kan förlita sig på de gamla sociala krafterna längre. Nöjt kommunalråd Nu när man summerar åren med vänsterpartistyre i Fagersta är vänsterpartiets kommunalråd Stig Henriksson nöjd med det mesta och pekar på lägre arbetslöshet, flera nya företag och sänkt skatt med en tioöring. Tvätta bort pampstämpel I arbetarkommunens lokal sitter tavlor med Per-Albin Hansson, Olof Palme och Hjalmar Branting och tittar ner på kaffekopparna, skorporna och de socialdemokrater som ska försöka tvätta bort partiets pampstämpel. Bengt Lindgren, metallfackets ordförande vid Atlas Copco och Eva Olsson som arbetar vid SECO är partiets kommunalrådskandidater. De hävdar att Vänsterpartiet lyckats eftersom de tog över när socialdemokraterna sanerat finanserna. Nytt val I höst är det nytt val och det återstår att se om Vänsterpartiet får ett nytt förtroende. Frågan är om man kan få se så stora förändringar och omsvängningar som skett i Fagersta även i riksvalet. Olof Petersson pekar på Tysklands starka delstater som fått nya samarbetskonstellationer: –De samarbetsmönstren har underlättat på nationell nivå också. Men det är en lång process som har mycket att göra med att vi i Sverige har en ganska stark blockpolitisk polarisering på riksnivån. Det kan komma att ske, men jag tror det ligger ganska långt in i framtiden, säger Olof Petersson.
Edvard Unsgaard, politisk reporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".