Offer för nazisternas dödshjälp funna

I Menden i Tyskland har man hittat massgravar från andra världskriget. Enligt experter rör det sig troligtvis om personer med handikapp, som dödades i nazisternas omfattande så kallade dödshjälpsprogram.

Det rör sig om ungefär 50 kroppar, vara ett 20-tal är barnlik. De ligger staplade på varandra på den katolska kyrkogården i den lilla orten i Menden.

I grannstaden Wimbwern fanns under andra världskriget ett sjukhus där man bedrev aktiv dödshjälp på handikappade.

Dödshjälpskliniker
Nu ska åklagare i Dortmund undersöka via DNA-prover om kvarlevorna kommer från personer som är offer för nazisterna så kallade eutanasiprogram.

Mellan 1933 och 1945 dödades tiotusentals handikappade på tyska kliniker, oftast med en giftspruta eller med gas.

De anhöriga fick sedan en dödsattest, där det stod att barnet dött i en lunginflammation eller någon annan vanlig dödsbringande åkomma.

Massgravar vanliga
Att massgravar från andra världskriget upptäcks i Tyskland, är inte ovanligt. Oftast sker det i samband med byggen.

I krigets slutskede begravdes kroppar under kaotiska förhållanden efter strider och bombanfall. Civila och soldater blandades, många gånger utan dokumentation.

För två år sedan hittades en stor massgrav i Frankfurt an der oder. Det rörde sig då om soldater som dött i rysk fångenskap. De låg under en asfalterad parkeringsplats.

I det här fallet tog det 60 år innan det rykte som var känt hos lokalbefolkningen i småorten Menden nådde myndigheterna.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astom@sr.se