Straw väcker debatt om muslimska slöjor

Storbritanniens tidigare utrikesminister Jack Straw har hamnat i blåsväder. Straw föreslår nämligen att muslimska kvinnor som bär vissa sorters slöjor ska ta av sig dem när de träffar honom.

– Jag tycker det är obekvämt när jag intervjuar kvinnor som har slöja. I närvaro av en kvinnlig medarbetare frågar jag dem om de skulle kunna tänka sig att ta av sig slöjan så att vi kan ha ett samtal ansikte mot ansikte. Varje gång jag har frågat har de gått med på det, säger Jack Straw.

Han är numera ledare i det brittiska underhuset och som parlamentsledamot representerar han Blackburn, en stad där cirka en fjärdedel av befolkningen är muslimer.

Vill se ögonen
Det är när han möter muslimska kvinnor som han har börjat fråga om de kan tänka sig att ta av sig slöjorna, åtminstone om de täcker ansiktet. Han vill ha ögonkontakt och tror på så sätt att han kan skapa bättre relationer.

Han vill inte kränka någon eller ifrågasätta deras tro, säger han. Men frågan har redan väckt debatt. Vissa muslimska organisationer har starkt ifrågasatt labourpolitikerns agerande.

”Jack har rätt”
Kommentaren från 10 Downing street är ganska sval. Det här är Jack Straws privata åsikt, heter det. Men Labourpartiets ordförande, Hazel Blears, är i alla fall för en diskussion.

– Jack har rätt, det ska inte vara något vi undviker bara för att det är känsligt. Ju mer vi kan diskutera desto bättre, säger Hazel Blears till BBC.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se