Lugn och Svenbro nya i Akademien

Svenska akademin har utsett två nya ledamöter på stolarna nummer 8 och 14. De ersätts av poeten och litteraturforskaren Jesper Svenbro och poeten och dramatikern Kristina Lugn.

– Min vision är väl att jag hoppas kunna sprida min egen kärlek till litteraturen till andra människor. Det är väl vad jag tänker i första hand, säger Kristina Lugn.

Vem kommer Kristina Lugn vara som ledamot i Svenska Akademien?

– Jag kommer att få större möjligheter att verkställa min egen smak och mina egna intressen.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är en 58-årig kvinna. Jag är författare, jag är ledare för en teater och jag har en stark tro på att litteraturen kan ha en väldigt stor betydelse för människors liv, säger Kristina Lugn.

Kristina Lugn är född 1948 i Skövde och bosatt i Stockholm. Hon ersätter nu Lars Gyllensten, som avled i maj i år.

Hennes personliga blandning av humor och självironi, fria fall och medkänsla som finns i hennes lyrik känns igen även i hennes dramatik.

Antikens litteratur
Den andra nykomlingen i Svenska Akademien är poeten och litteraturforskaren Jesper Svenbro, som ersätter Östen Sjöstrand på stol nummer 8.

Jesper Svenbro är född 1944 i Landskrona och har sedan många år varit bosatt utomlands, först i Italien och därefter i Frankrike.

Han disputerade på en avhandling om den grekiska poetikens ursprung och har sedan varit verksam i en fransk forskargrupp som studerar det antika Greklands litterära kultur.

Båda kommer att ta plats i Akademien när den håller sin högtidssammankomst den 20 december.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se