Israels ekonomi i kaos

Israels ekonomi är i kaos eftersom man befinner sig i krig. Det sa landets finansminister när han igår presenterade budgeten för nästa år. De två senaste åren av konflikt har kostat den israeliska ekonomin motsvarande 100 miljarder kronor. Många högutbildade israeler funderar på att lämna landet.
–Ärligt talat är det är inte smart att leva här, helt enkelt allt är väldigt, väldigt dyrt, vi betalar för vår sons statliga skola 800 kr i månaden, för något som ska vara gratis och för dagis 4 000 kr och 3 000 kr för boende, säger it-teknikern Izhar Gafni. Högutbildade tekniker Izhar och Galit Gafni bor inte lyxigt. De och de två barnen bor i en husvagn, som de hyr av en kibbutz. Trots att båda är högutbildade tekniker med arbete har de inte råd med något annat boende. Resten av familjens pengar äts upp eller går till de två bilar som krävs för att makarna ska kunna ta sig till och från jobbet i Israels Silekon Valley. It-krasch och intifada Problemen för den israeliska ekonomin hänger ihop med den globala it-kraschen, men än mer med den andra intifadan, det palestinska upproret. Det har enligt beräkningar kostat landet en tiondel av BNP, bruttonationalprodukten eller motsvarande 100 miljarder kronor. Bantning av budgeten Tidigare uppskattningar om en tillväxt nästa år med tre procent har nu visat sig bli noll med ett enormt underskottet i ekonomin. Före slutet på denna månad måste regeringen få igenom en budgetnedskärning för nästa år med nästan 20 miljarder kronor. Förslaget om att minska försvarsbudgeten med 6 miljarder på patrull. Sharon vill inte skära i försvaret. Oenighet om orsaker Regeringen och riksbankschefen är oense om vad som ligger bakom landets usla ekonomi: De flesta av regeringens 29 ministrar vill inte koppla säkerhetsläget till ekonomin. Kanske blir det ekonomin som får israeler att tappa förtroendet för regeringen Sharon. Izhar och hans fru vet vad de skulle göra om de hade råd idag: –Om någon sa till mig nu att du kan åka till Australien och arbeta skulle jag överväga det seriöst, först för att stora delar av våra vänner redan lämnat landet de är högutbildade tekniker för det andra frågar jag mig hur länge jag kan offra mitt liv bara för idealen, jag måste leva också.
Maria Persson Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".