Överviktig stämmer snabbmatskedjor

I USA ska en domstol nu pröva frågan om snabbmatskedjorna har ett ansvar för att kunderna blir överviktiga och sjuka, på samma sätt som tobaksbolagen har ett ansvar för skador av rökning. Frågan tas upp i en domstol i New York sedan en man stämt McDonalds, Wendy´s, Burger King och Kentucky Fried Chicken.
56-årige Cesar Barber väger 127 kilo, han har haft två hjärtinfarkter, han lider av diabetes, högt blodtryck och han har höga kolesterolvärden. –Jag brukade äta på McDonalds och Burger King och jag åt deras fett. De berättade aldrig hur mycklet mättat fett och hur mycket salt, socker och tillsatser de hade i maten. Min hälsa förämrades hela tiden. Jag fortsatte att leva på snabbmat, även efter min första hjärtinfarkt. De annonserade ju om 100 procent kontrollerat nötkött. Det trodde jag var nyttigt, säger Cesar Barber. Barber har ätit hamburgare och pommes frites 4 - 5 gånger i veckan sedan 1950-talet. Nu stämmer han snabbmatskedjorna för att de orsakat hans ohälsa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".