Moderaterna kräver hårdare straff

Moderaterna kommer att driva frågan om brott och straff hårt i valrörelsen. Partiet kommer att kräva kraftigt höjda straff för grov misshandel och rån. Det sa partiledaren Bo Lundgren i ett tal på lördagen i Simrishamn. Dessutom upprepade han kravet på att en brottsling ska få maximalt straff vid tredje brottet.
Den stora moderata kampanjen gäller fler poliser. Vid Bo Lundgrens tal i Simrishamn på lördagen, har man delat ut flygblad med budskapet: ''Brottslingarna ska sitta inne så att du kan vara ute.'' Bo Lundgren upprepade ett tididgare löfte om att vid tredje brottet ska en brottsling få maximalt straff. Det nya som moderatledaren presenterade på lördagen är att partiet vill att minimistraffet för grov misshandel och grovt rån ska höjas från ett till två år. Det är, enligt Bo Lundgren, bara början på en mer allmän höjning av alla straffskalor: –Vi måste tala klartext när det gäller straffen. Återfallsförbrytare som inte går att återanpassa måste låsas in i större utsträckning. Just vid grova våldsbrott som misshandel och när det gäller rån finns det anledning att fördubbla minimistraffet. Vi kan ju inte låsa in för evigt. Men vi har för låga straff på grova brott. Även om det inte förebygger så innebär det ju att det är dubbelt så lång tid som man är borta. Dagens fängelser har ju inte plats för de fångar som finns. Hur ska det gå till när det kommer så många nya? –Att upprätthålla rättssamhället, att förebygga brott och att döma till straff får ju inte stoppas av att det inte finns fängelseplatser. Då måste det ju byggas fler fängelseplatser. Hur många fängelser ska det byggas i moderaternas Sverige? –Förhoppningsvis så få som möjligt. Samtidigt som vi skärper straffen för återfallsförbrytare så vill vi ha en ordentlig, men positiv reaktion vad gäller unga förstagångsförbrytare så att man snabbt kan återanpassas genom en rejäl insats från samhällets sida. Många hade väntat sig idag att du skulle berätta om moderaternas familjepolitik. Är inte det en viktigare fråga än fängelser? –Det är många saker som är viktiga, både att föräldrarna får bestämma över barnomsorgen och att människor känner sig trygga till liv och egendom. Det ena utesluter ju inte det andra. Vi kommer inom rätt kort tid att presentera vår familjepolitik som vi tror kommer att prägla en borgerlig regering. När kommer det förslaget? –Förhoppningsvis i nästa vecka Är det du som är statsministerkandidat? –Ja det är det. Det finns flera statsministerkandidater, men jag är det naturligtvis. En av fyra alltså? –Nej jag talar inte om det. Det är ju väljarna som ska avgöra. Det är ju ganska självklart att det största partiet är det parti som också leder ett regeringsarbetet, säger Bo Lundgren.
Herman Melzer, politisk reporter

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".