Tjocka plånböcker i nya regeringen

Samtliga ministrar i den nya regeringen är redan före sina utnämningar höginkomsttagare. Alla betalar högsta möjliga inkomstskatt, och flera av dem är också mycket aktiva inom näringslivet. Tillsammans har de platser i 50 svenska bolagsstyrelser.

Det är inga fattiga människor som nu tillträder Sveriges regering. Snittinkomsten för taxeringsåret 2005 var 815 000 per ny minister. Ingen av dem hade mindre än en halv miljon om året i inkomst.

Undantaget är handelsministern, före detta styrelseproffset Maria Borelius, som varit nolltaxerad i Sverige de senaste åren eftersom hon varit bosatt i en medeltida gård utanför London. Nu har hon flyttat hem till svenska Djursholm och kommer därmed med största sannolikhet att återigen bidra med skattepengar i Sverige.

Bildt i inkomsttopp
Den som tjänat mest de senaste åren är den nye utrikesministern Carl Bildt, med en inkomst på knappt 2,4 miljoner i den senaste deklarationen, följt av statsminister Fredrik Reinfeldt med 1,3 miljoner om året. Utbildningsminister Lars Leijonborg finns på tredje plats med en inkomst på drygt en miljon om året i de senaste deklarationerna.

Carl Bildt och nye kulturministern Cecilia Stegö-Chilò, har också registrerat förmögenheter på ungefär en och en halv miljon kronor.

Aktiva i bolagen
De nya ministrarna är också aktiva inom företagsvärden. Nästan hälften, 10 av de 22 ministrarna, sitter i en eller flera styrelser för olika bolag, uppdrag som de nu kommer att lämna.

Kulturminister Cecilia Stegö-Chilò sitter i åtta bolagsstyrelser, bland annat i öljätten Spendrups. Utrikesminister Carl Bildt har plats i inte mindre än elva styrelser, bland annat i konsultbolaget Kreab, oljebolaget Lundin Petrolium och konsultbolaget Hi Q. Men nu ska nu alltså avsäga sig alla dessa uppdrag.

– Grundlagen är ju, tack och lov, tycker jag, på goda grunder glasklar: du får inte ha några andra uppdrag, säger Carl Bildt.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista