Flera överraskningar i nya regeringen

Sverige fick på fredagen en ny regering. Den borgerliga alliansregeringen installerades formellt av kungen. Den stora överraskningen bland ministrarna är att Carl Bildt gör comeback – som utrikesminister.

Störst uppmärksamhet, även internationellt, har Carl Bildts comeback väckt. Trängseln var stor när Carl Bildt gick från slottet till UD.

– Ja, det känns ju lite konstigt att vara tillbaks i en svensk regering. Det trodde jag inte skulle bli fallet men så blev det, sa han.

Vad säger du om det enorma medieuppbådet och alla säkerhetsvakter?

– Är det någon som är beredd på det här så är det jag, jag har varit med om det förr. Jag kan det mesta av just sådant, sa han.

Men det var redan på fredagsmorgonen, efter dagar av spekulationer kring vilka som ska bli ministrar i den nya regeringen som statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade sin regeringsförklaring och sina ministrar.

– Den här regeringen sätter sin tilltro till våra gemensamma krafter. Arbetet för att nå fram gör vi tillsammans, sa han.

Regeringsförklaringen innehöll inga nyheter utan bestod av de förslag de fyra borgerliga partierna redan presenterat.

Fokus låg inte oväntat på skattesänkningar och regelförändringar för att få fler nya jobb. Men också tidigare betyg och hårdare straff för grova brottslingar fanns med.

Bildt mest uppmärksammad
Störst uppmärksamhet, också internationellt, har Carl Bildts comeback väckt.

Hans stora erfarenhet av internationella frågor ger regeringen Reinfeldt ökad trovärdighet i utrikespolitiken. Lite pikant är att när Fredrik Reinfeldt förde fram de nya moderaterna så var det i stora stycken en kritik mot den politik som bland annat Carl Bildt stod för.

Carl Bildt håller fortfarande kvar vid de gamla idealen, till exempel har han inte ändrat sig i fråga om att det behövs en uppluckring av arbetsrätten.

– Nej, det har jag inte. Jag tror att vi måste göra uppluckringar, det kommer väl upp i globaliseringsrådet framöver. Det är inget som är aktuellt nu, det står tydligt i regeringsförklaringen, säger Carl Bildt.

Moderaterna tar också den tunga finansministerposten. Det blir Anders Borg, moderaternas chefsekonom som tar hand om rikets finanser.

Justitiedepartementet leds av moderat
Moderaterna tar även hand om justitiedepartementet där Beatrice Ask blir justitieminister.

Beatrice Ask har tidigare regeringserfarenhet, hon var skolminister i den borgerliga regeringen på 1990-talet.

Försvarsdepartementet kommer att ledas av riksdagsmannen Mikael Odenberg, som på senare tid varit moderaternas ekonomisk-politiska talesman.

Nytt departement för Littorin
Ett nybildat arbetsmarknadsdepartement får den nyss avgångne partisekreteraren Sven Otto Littorin som chef.

Fler moderata ministrar blir utrikespolitiska talesmannen Gunilla Carlsson som blir biståndsminister, den tidigare journalisten och företagaren Maria Borelius som är nykomling i politiken blir handelsminister, riksdagsmannen Tobias Billström och Cristina Husmark Pehrsson blir migrationsminister respektive socialförsäkringsminister.

Cecilia Stegö-Chilò, som kommer från en chefsbefattning på den borgerliga tankesmedjan Timbro, blir kulturminister.

Varannan moderat
Hälften av de 22 ministrarna är moderater.

Centern får fyra ministrar, folkpartiet fyra och kristdemokraterna tre stycken.

Fyra centerpartister i regeringen
Maud Olofsson blir näringsminister, centerns riksdagsman Åsa Torstensson blir infrastrukturminister, Eskil Erlandsson som varit ordförande i försvarsutskottet blir jordbruksminister och centerns tidigare partisekreterare Andreas Carlgren som hittills varit generaldirektör för Integrationsverket blir miljöminister.

Kristdemokraterna får alltså nöja sig med tre statsråd, partiledare Göran Hägglund blir socialminister, på socialdepartementet blir vice partiordföranden Maria Larsson folkhälso- och socialtjänstminister.

Men socialförsäkringarna tar alltså moderaterna hand om.

Lars Leijonborg på departementet
På eftermiddagen besökte de nybakade statsråden sina departement. Lars Leijonborg hälsade på statssekreteraren på utbildningsdepartementet.

Folkpartistiska riksdagsledamoten Nyamko Sabuni är ny integrations- och jämställdhetsminister. Tidigare i dagens Eko-sändningar har olika invandrarföreträdare kritiserat henne för att vara islamofob.

Tidigare har hon velat förbjuda flickor under 15 år att bära slöja. Hon har också föreslagit obligatoriska gynekologundersökningar för alla flickor på högstadiet för att motverka könsstympning och förbud för religiösa friskolor.

Själv förstår inte Nyamko Sabuni kritiken.

– Jag kan inte se kopplingen mellan en hälsoundersökning på kvinnor och muslimer. Eftersom jag kommer från en muslimsk familj borde jag i så fall vara kritisk mot min egen familj, säger Nyamko Sabuni.

– Vad ska jag säga? Läs bättre, lyssna bättre på mig, kommunicera med mig, säger Nyamko Sabuni.

Folkpartiets vice ordförande Jan Björklund är ny skolminister och EU-parlamentarikern Cecilia Malmström blir EU-minister i statsrådsberedningen.

Orättvisa förslag enligt avgående statsministern
Socialdemokraternas partiledare Göran Persson är varken imponerad av regeringsförklaringen eller ministerlistan. Förslagen anser han är dåligt förberedda och dessutom slår de orättvist.

Att Carl Bildt är med ger erfarenhet men det är inte tillräckligt, menar Persson.

– Det är en oerfaren regeringsuppsättning. Det andra är att det är en total moderat dominans. Det är förvånande att de andra partierna har köpt det, säger Göran Persson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista