Våldtäkt sätter sökljus på kvinnovåld i Pakistan

I Pakistan råder stor uppmärksamhet kring en rättegång mot fyra män som våldtog en kvinna efter beslut av ett byråd. Den brutala gängvåldtäkten var ett straff för att kvinnans elvaårige bror hade setts ensam tillsammans med en flicka ur en familj av högre social ställning och från en annan klan. Händelsen bidrar nu till att avslöja det utbredda kvinnovåldet på den pakistanska landsbygden.
Beslutet i byrådet legaliserade den brutala våldtäkten. Kvinnan och hennes familj skulle straffas och förnedras. De fyra männen som gav sig på henne var bara exekutörer. Lät det passera Den lokala polisen lät det hela passera när händelsen blev känd. Men medborgarrätts- och kvinnoorganisationer i Pakistan har engagrat sig starkt för den våldtagna kvinnan och fördömt byrådets agerande som barbari. Också myndigheterna ser allvarligt på den omskakande händelsen. Yrkar på dödsstraff Pakistans högsta domstol beordrade polisen att gripa de ansvariga. Vid rättegången som nu har inletts i en regional antiterroristdomstol yrkar åklagaren dödsstraff för de fyra gärrningsmännen och långa fängelsestraff för de andra inblandade. Offer för hedersregler Gängvåldtäkten mot kvinnan utdömdes och utfördes i en by i Punjabprovinsen. I många byar på den pakistanska landsbygden är stamsamhällets regler bestämmande och överordnade landets lagar. Kvinnor är andra klassens medborgare och blir ofta offer för så kallade hedersregler. Småflickor används som handelsvara för att bilägga familjetvister. Brottslingar kan på det sättet köpa sig fria. Enligt en rapport från Kommissionen för mänskliga rättigheter i Pakistan har mer än 150 kvinnor våldtagits hittills i år i södra Punjab och ett 40-tal kvinnor har dödats i så kallade hedersmord. Åtalet för gängvåldtäkten ger nu ny belysning av kvinnovåldet i Pakistan.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".