Krav i USA på beväpnade lärare

På fredagen begravs den femte av de skolflickor som mördades i en skola i Pennsylvania i USA. Ytterligare fem flickor mellan sex och tretton år som sköts i huvudet i amish-skolan är under intensivvård och det är osäkert om de kommer att överleva.

Den senaste veckan har det varit tre dödsskjutningar i skolor i USA och nu har en politiker motionerat om att beväpna lärarna.

– De barn som skjuter sina kamrater och lärare är ofta mobbare och de är fega personer. Om de visste att läraren kan ha ett dolt skjutvapen i klassrummet skulle de avskräckas, säger Frank Lasee, parlamentariker från Wisconsin, som motionerat om att lärare ska beväpnas för att möta det ökade skolvåldet.

”Beväpnade lärare finns redan”
– Detta gäller också när någon kommer in i en skola med vapen, går nerför korridoren och bestämmer sig för att ta gisslan. Han kommer in i ditt klassrum och barnen är sittande ankor, säger Frank Lasee.
– Beväpnade lärare finns redan i Israel och Thailand för att skydda barn mot terrorister. Vi har haft över 200 dödsskjutningar i skolor de senaste åren här i USA och nu måste vi göra något, säger han.

Argument emot lärare med vapen
Invändningarna mot Lasees förslag är många. Om lärare bär ett dolt skjutvapen i klassrummet ökar risken att en våldsman skjuter först och risken för vådaskjutningar är stor.

Men Frank Lasee menar att de som ska bära vapen ska få utbildning.

– Många sätter likhetstecken mellan mer vapen och mer våld precis som om det skulle vara pennorna som orsakar stavfelen. Vapen skapar inte våld, det är människorna som använder dem. Jag önskar att vi levde i en värld där vi inte behövde överväga detta men vi måste skydda barnen, säger Frank Lasee.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".