Utländska spelbolag kan bli tillåtna

Den nya borgerliga regeringen öppnar för att riva upp det så kallade spelmonopolet och låta även utländska spelbolag ordna spel i Sverige.

– I dag är det ju ett fullständigt Vilda Västern. Nu blir spelmarknaden reglerad och ska de utländska bolagen få vara här ska de bidra ekonomiskt till kampen mot spelberoende, de ska bidra med stora delar av överskotten på samma sätt som de svenska aktörerna gör idag. Det är en förutsättning, säger den nye finansmarknadsministern kristdemokraten Mats Odell.

I dag får bara statliga Svenska Spel, travet och en del ideella föreningar ordna spel i Sverige. Utländska bolag är förbjudna. Det är till och med olagligt för svenska att publicera spelannonser för utländska bolag, även om tidningarna gör det ändå.

Licensavgifter
Eftersom det går att spela hos de utländska spelbolagen via internet råder Vilda Västern på spelmarknaden, enligt Mats Odell. I stället ska nu övervägas att utländska och svenska spelbolag betalar ett slags licensavgifter till staten som ska ge inkomster i miljardklassen. Det är lika mycket eller mer än idag.

Samtidigt ska man försöka stoppa möjligheten att spela via internet till olicensierade spelbolag. Det anses dock svårt att genomföra, både tekniskt och juridiskt och det är också känsligt att införa begräsningar i hur folk använder internet. Att sälja bolaget Svenska Spel är inte aktuellt just nu.

Tidigare var det bara moderaterna och folkpartiet som ville riva upp det svenska spelmonopolet. Kristdemokraterna var emot, men har ändrat sig.

Många är spelberoende
Skälet är att dagens reglering är helt oacceptabel ur spelberoendesynpunkt, allt för många blir beroende, enligt Mats Odell.

– Det är en strutspolitik att tro att detta ska skydda människor som är spelberoende. Vi måste hitta kraftfullare verktyg för att få grepp över detta. Det som behövs är att utvidga kontrollen över detta och det kan man göra och få ett mycket starkt stöd för att exempelvis stoppa betalningarna till alla de oreglerade om man inför ett licentierat spel. Det är det vi ska titta på, säger Mats Odell.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista