Tenn skapar bråk mellan gruvarbetare

I Bolivia har minst 16 personer dött och över 60 sårats när olika grupper av gruvarbetare har drabbat samman de senaste dagarna.

På fredagen avsattes gruvministern och president Evo Morales har sagt att det bakom konflikten finns en konspiration mot hans regering.

I den grå steniga gruvstaden Huanuni, tennets huvudstad, har gruvarbetarna ofta använt dynamit som vapen.
 
Arbetare mot arbetare
Oftast har det handlat om att försvara sig mot en militärkupp eller, som härom året, för att driva en avskydd president på flykt. I dag används dynamiten i ett tragiskt krig där gruvarbetare står mot gruvarbetare.

På den ena sidan står fackligt anslutna som arbetar på det statliga gruvbolaget Comibol. På den andra gruvarbetare som bildat kooperativ för att arbeta för egen räkning.

Vad de slåss om är kontrollen över Posokoni, ett lågt berg i Huanuni där Latinamerikas rikaste tennfyndigheter finns.

Stor efterfrågan på tenn
I dag är världsmarknadspriset på tenn, på grund av Kinas stora efterfrågan, högre än på mycket, mycket länge. Men för 20 år sedan avskedades 30 000 arbetare härifrån på grund av det låga priset på tenn. Många av dem är i dag organiserade i kooperativ.

De våldsamma och tragiska strider som nu pågår började redan för sju månader sedan, med att kooperativen krävde att få tillgång också till de rikare och djupare belägna gruvgångarna.

Och nu, efter en rad misslyckade förhandlingar, använder alltså gruvarbetarna sina traditionella militanta kampmetoder mot varandra.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista