Få övergrepp mot barn leder till åtal

Trots att rättsväsendet i flera år har haft i uppdrag att få fler fall av misstänkta sexuella övergrepp mot barn att leda till åtal, är det fortfarande få polisanmälningar som leder till åtal.

De flesta förundersökningar, sex av tio, läggs ner vilket är betydligt fler än när det gäller misstankar om andra typer av brott.

– För att man ska kunna förvänta sig att få en fällande dom krävs att barnets berättelse är väldigt bra. Är det då ett mindre barn har det väldigt svårt att helt enkelt prestera en sådan berättelse på grund av sin språkliga utveckling.

– Det kan vara att de inte förstår handlingarna som sådana, men också relationen till den som har förgripit sig. För ofta är det någon som står barnet nära på ett eller annat sätt och därmed har tillgång till barnet, säger Marianne Ny, vice chefsåklagare på första åklagarkammaren i Malmö och samordnare för familjevåldsåklagare i Malmö.

Över 3 000 anmälningar
Förra året fick polisen in över 3 300 anmälningar om barn som misstänks ha utsatts för sexualbrott, alltså våldtäkt eller olika former av sexuellt ofredande, tvång eller utnyttjande.

Samma år lades mer än sex av tio förundersökningar ner och bara en tredjedel ledde alltså vidare till åtal. Och så har det sett ut i flera år. Det kan jämföras med samtliga misstankar om brott där bara en tredjedel av alla förundersökningar läggs ner.

Dessutom tar förundersökningarna som nästan alltid leds av en åklagare, lång tid. Förra året tog det i genomsnitt nästan fem månader från det att ärendet anmäldes till åklagarmyndigheten till att en åklagare fattade beslut.

Processerna tar mycket lång tid
Det innebär att man inte alltid kan leva upp till rekommendationen om maximalt tre månader lång förundersökning när brottsoffret är under 18 år.

Och tiden kan ha betydelse, enligt Marianne Ny. En del barn vill bara tala om övergreppet under en kort tid och dessutom kan eventuell teknisk bevisning försvinna.

– Barn läker väldigt snabbt i de här regionerna och det kan innebära att barnet kan ha haft någon form av lindrig skada men att den har hunnit läka innan det blir läkarundersökning.

Misstankar lever kvar
Att så många förundersökningar tar tid och sällan leder till åtal, leder i sin tur ofta till att misstankarna ändå lever kvar och pågående vårdnadstvister drar ut på tiden.

Det säger Birgitta Holmberg som är ordförande för Atsub i Stockholm, som är en förening för anhöriga som till barn där det finns misstankar om övergrepp.

– Det blir ofta väldigt långa rättsprocesser för barnet när man börjar kämpa om vårdnaden. Processerna kan ta flera år och det tycker jag är väldigt illa för barnen, säger hon.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista