"Många kvinnor är i den här situationen"

Redan första dagen efter regeringstillträdet kom uppgifter om att två av ministrarna, handelsminister Maria Borelius och kulturminister Cecilia Stegö-Chilò, har betalat barnflickor svart.

Kulturminister Cecilia Stegö-Chilò lovar att det är slut med svart barnflicka nu.
– Jag beklagar, det här var i ett tidigare liv, men det rör sig inte heller om någon omfattning på den här verksamheten som man kanske lätt får intrycket av när man ser kvällspressen, säger hon.

”Ett felaktigt agerande”
– I övrigt vill jag faktiskt inte säga något mer, men det är ett felaktigt agerande och nu lever jag i offentlighetens ljus så då får jag göra på ett annat sätt, säger Cecilia Stegö-Chilò.

Det är lite oklart hur länge Cecilia Stegö-Chilò har anlitat svart barnflicka. I ministerkollegan Maria Borelius fall ligger det längre tillbaka i tiden.

– Jag har gjort fel, jag har haft svart barnvaktshjälp under delar av 90-talet. Jag är fyrabarnsmamma och få ihop det med ett bitvis ganska krävande yrkesliv har varit svårt, säger handelsminister Maria Borelius.

”Många kvinnor sitter i den här situationen”
Enligt Maria Borelius går det att förklara varför hon gjorde som hon gjorde.

– Jag har gjort fel och det ska inte ske igen men jag tror att det är många kvinnor som sitter i den här situationen. En tredjedel av alla kvinnor mellan 30 och 49 idag, vill ha hjälp i hemmet och det är just de här tjejerna som känner sig pressade. Man jobbar och sliter, man försöker göra en jättebra insats på jobbet och så har man barn och ska försöka få ihop det här livet, säger hon.

– Sverige är rekorddåligt på att få fram kvinnliga chefer i höga positioner och det kanske delvis beror på det här. Det är inte för att försvara mig, men kanske för att förklara, säger Maria Borelius.

Släppte ut alla lik ur garderoben
Båda berättade om sina barnflickor när de fick frågan om att bli politiker. I en paus på samtalen om budgeten som regeringen hade på Haga slott i Stockholm på lördagen bestämde sig statsminister Fredrik Reinfeldt att det var lika bra att släppa ut alla liken ur garderoben.

– Jag frågade dem när de blev tillfrågade om de ville bli statsråd och båda två har återgivit detta. Maria Borelius har också nämnt att hon 18 år tillbaka i historien vid ett tillfälle har legat precis över då gällande regler för hur mycket alkohol man får ha druckit när man kör bil, säger han.

Använde riksdagskortet
– Jag har dessutom av Tobias Billström fått redovisat att han vid två tillfällen har använt sitt riksdagskort för inhandling av saker som han förvisso sedan inte har begärt ersättning för, det är ett privatkort med betalningsansvar, men han vet att han inte fick använda kortet på det sättet. Allt detta har redovisats för mig, säger Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfelt hoppas att hans politik ska göra att fler väljer att betala skatt på tjänter i hemmet.

– Jag tror att svenska folket känner igen detta att det är många som i sin historia har märkt att det ibland är svårt att orka betala alla tjänster vitt och som har använt svarta tjänster för att få livet att gå ihop. Vi har tagit oss före som regering att försöka möta detta med en politik som gör att fler får möjlighet att betala vitt och därmed inte leva svart, säger han.

Så du tycker inte att det är något problem för deras roll i den nya regeringen?

– Det är inget de har gjort under utövandet av sina statsrådsskap, om man får uttrycka det så, utan det ligger längre tillbaka. De har öppet redovisat det för mig och vi redovisar det öppet precis vid själva tillträdet, säger Fredrik Reinfeldt.

Leder till ökat skattefusk
För Skatteverket är det inte bara en fråga om när man fick veta att de nya ministrarna anlitat svarta barnflickor. Enligt skattedirektör Björne Sjökvist leder det till allmänt ökat skattefusk om samhällets toppar fuskar.

– - Vi har frågat folk varför man skattefuskar rent allmänt och då säger man naturligtvis att det är höga skatter och det har 59 procent sagt. Men 60 procent säger faktiskt att om personer i ledande ställning inte sköter sitt, så är det en väldigt stor anledning att fuska. Resonemanget blir, ”kan de så kan jag”, säger Björne Sjökvist, skattedirektör på Skatteverket.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se