Känd rysk journalist mördad

Den ryska journalisten Anna Politkovskaja har blivit mördad i Moskva. Anna Politkovskaja var känd för sin kritiska rapportering om Rysslands krig i Tjetjenien och mycket tyder på att det handlar om ett beställningsmord.

– Det man vet är hon har hittats död, skjuten i en hiss och där fanns pistolen kvar, vilket tyder på att detta var ett beställningsmord, säger Maria Persson Löfgren, Ekots rysslandskorrespondent i Moskva.

Hon var känd för sin mycket kritiska rapportering om det ryska kriget i Tjetjenien. Hur kan du beskriva hotbilden mot henne?

– Senast vi hörde talas om henne var när hon förgiftades på ett plan på väg till Beslan 2004 och redan då sade hon att hon levde under ett ständigt hot. Hon levde med en hund som enda vakt, annars hade hon ingen form av vakt. Hon visste att hon misshagade många människor och därför fanns det risk för också hennes liv.

Har den här hotbilden funnits kvar även nu?

– När jag träffade henne för ett halvår sedan fanns det fortfarande en hotbild och det beror på att det finns så få kritiska journalister kvar som vågar kritisera president Vladimir Putin och Kreml. De få som gör det, de ligger inte så bra till.

Om det nu är så att Anna Politkovskaja har blivit mördad på grund av sin rapportering om Tjetjenien, vad har det för betydelse?

– En av de få kritiska rösterna tystas, hon har kanske inte varit så viktig för Ryssland som utåt i världen, där hon är mycket mer känd. Hennes böcker har haft stor betydelse för synen på Ryssland och en så känd kritisk röst, när den tystnar, så är det naturligtvis mycket allvarligt också för Ryssland, säger Maria Persson Löfgren.

Det här beskedet kom på nyhetsbyråerna alldeles nyss. Vet du något om reaktioner i Moskva eller Ryssland i övrigt?

– Jag tror att det kommer att bli väldigt starka reaktioner eftersom hon var en av de få som har vågat opponera sig, som har vågat kritisera och det kommer säkert att bli många som upprörs över det. Problemet är att de är så få och deras möjlighet och tillgång till officiella media, tv och radio, är så liten. Därför tror jag att det är många ryssar som kanske inte ens får veta att hon har mördats, säger hon.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista