Mördade ryska journalisten: "Putin fattar beslut som Gud"

Mordet på den ryska journalisten och författaren Anna Politkovskaja har väckt starka reaktioner på många håll. Hon var en av få ryska journalister som öppet kritiserade den ryske presidentens Putins styre.

Ekots rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren träffade Anna Politkovskaja flera gånger.

”Han fattar beslut som Gud, leva eller dö. Det skedde i Nord Ost och i Beslan.” Så beskrev Anna Politkovskaja president Vladimir Putins styre när jag mötte henne i slutet av förra året.

Och det är svårt att inte tänka på presidenten samma dag som journalisten och författaren Anna Politkovskaja skjuts ihjäl i sin hiss i den egna bostadens trappuppgång.

För en del kommentatorer tror sig veta att nyheten firas i champagne i maktens sfärer. Och så det makabra att Politkovskaja, som en av få uttalade kritiker av president Vladimir Putin, mördas samma dag som presidenten firar sin 54:e födelsedag.

”I själen tror jag inte på honom längre, som medborgare litar jag inte på honom. Han är inte en sjuk alkoholiserad Jeltsin utan en ung, energisk, företagsam president som använder internet. När han säger att han inte vet vad som hände i till exempel Beslan, då kan jag inte tro det”, sade Politkovskaja.

Anna Politkovskaja blev 48 år. Slank och gråhårig med metallbågade glasögon växlade hon mellan att vara trevligt lättpratad och irriterat svåråtkomlig.

Sista mötet på tidningen Novaja Gazeta var uppsluppet. Det berodde på Van Gogh, blodhunden hon fått från sina två vuxna barn som vakt. ”Han är oduglig, jag vaktar honom” skrattade hon åt den så snälle hunden, som inte skällde på någon.

Maria Persson Löfgren, Tbilisi
maria.persson_lofgren@sr.se