300 företag stryks från FN:s etiska lista

Över 300 företag kastas ut från FN:s etiska lista, den så kallade Global Compact. Chefen för FN:s företagsinitiativ Georg Kell säger att det är en fråga om trovärdighet.

FN:s Global Compact är ett samarbete mellan FN och företag världen över. Företagen förbinder sig att följa Global Compacts tio budord om att värna miljö, mänskliga rättigheter och att arbeta mot barnarbete och korruption bland annat.

För att det inte bara ska handla om tomma ord, måste alla företag som vill vara med, lämna in en årlig rapport om framsteg på de berörda områdena.

Av 300 företag är ett svenskt
Det är de företag som har struntat i den redovisningen som nu tas bort från listan. Där finns till exempel Ernst and Young i Brasilien och Coca Cola Bottling Co i Ghana.

Ett svenskt företag finns med. Det är ett mindre PR-företag som valt att dra sig ur på eget initiativ för att de har upplevt att Global Compact snarare vänder sig mot större företag som verkar internationellt.

Global Compact är ett av den avgående FN-chefen Kofi Annans stora initiativ, för att med George Kells ord, hitta ett smartare sätt att arbeta med de stora globala problemen. 
 
”Samarbete med företagen”
Det går helt enkelt inte att komma åt till exempel tvångsarbete eller miljöförstöring utan samarbete med företagen själva, resonerade Annan.

Nu har 3 500 företag gått med i över 100 länder. George Kell tror att det i spåren av de stora globaliseringsprotesterna de senaste åren, numera är av ren egennytta som företagen är med.

– I dag måste företag bry sig om så kallade mjuka värden, de frågor som berör människor, inte minst för att skydda sina varumärken, säger han.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista