FN:s vapeninspektörer pressades att spionera

FN:s vapeninspektörer i Irak blev pressade att spionera på Irak, av bland annat USA. Det säger ambassadör Rolf Ekéus, som tidigare var chef var inspektionsstyrkorna.
–Det är nog ingen tvekan om att man på amerikansk sida ville utöva ett inflytande på inspektioner s, som skulle frömja vissa amerikanska intressen, säger Rolf Ekéus. FN:s vapeninspektörer i Irak blev pressade att leta information om bland annat den irakiska säkerhetstjänsten och om de konventionella styrkorna. Man ska också ha uppmanats ta reda på var Iraks president Saddam Hussein befann sig. Det säger ambassadör Rolf Ekéus, i en intervju i radioprogrammet Godmorgon Världen i P1. Ekéus var tidigare chef för inspektörerna, som Irak anklagade just för att spionera. Ekéus säger också att kontroversiella inspektioner gjordes medvetet för att provocera fram konflikter med Irak.
Läs mer på Godmorgon Världens webbplats
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".