"De politiska följderna är oroväckande"

Utrikesminister Carl Bildts reagerade starkt efter beskedet om Anna Politkovskajas död.

– Det är djupt tragiskt från personlig utgångspunkt, självfallet, men det är de politiska implikationerna som är de mest oroväckande. Det finns all anledning att utgå från, och jag ser att också den ryska åklagarmyndigheten har sagt så, att det här är de facto ett politiskt mord. 

– Då är det ett politiskt mord på en av de ledande företrädarna och kämparna för mänskliga rättigheter och kritisk journalistik i Ryssland. Det oroar alla som är engagerade i Rysslands och Europas framtid, säger utrikesminister Carl Bildt.

Vad kan då den svenska regeringen göra för att markera?

– Vi kan inte göra så mycket ska jag ärligt säga. Vår ambassadör i Moskva, Johan Molander, vet inte riktigt hur det blir med minneshögtid eller begravning men han undersöker det och ska självfallet vara där för att markera vad vi tycker och vad vi känner. Det är väl den viktiga markering vi kan göra just nu.

Om några veckor kommer EU att ha ett möte med Putin. Kommer den svenska regeringen då att ta upp det här mordet på något sätt?

– Återstår att se, det har vi inte hunnit diskutera ännu av lätt insedda skäl. Det finns många andra frågor som står på dagordningen. Vi har en rätt tillspetsad konflikt med Georgien där man nu kastar ut georgier ut ur Moskva. Vi har energiförsörjningsfrågor så det är en rätt tät europeisk agenda med Ryssland, men det är klart att det här gör den ännu tätare, säger utrikesminister Carl Bildt.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista