Maxtaxan ökar kommunernas kostnader

Inför förra valet lovade statsminister Göran Persson att införa en enhetlig taxa inom barnomsorgen, maxtaxa, om socialdemokraterna vann valet. Den infriades vid årsskiftet men har inneburit ökade kostnader för kommunerna och i många kommuner har det blivit större barngrupper.
Löftet från Göran Persson att införa en maxtaxa blev kritiserat, förslaget var långt ifrån förankrat i partiet när det presenterades. Många inom socialdemokratin blev tagna på sängen,däribland Marianne Nordlöf som är socialdemokratiskt kommunalråd i Borlänge. –Jag blev väl lika förskräckt som alla andra om det här förslaget. men nu tycker jag när jag analyserat och gått igenom vad det innebär för barnen att det här är en alldeles utmärkt reform. Reformen har kostat, cirka 700 miljoner kronor mer än vad kommunerna fått in enligt kommunförbundet. I Borlänge har nyanställt fem personer för att klara trycket på barnomsorgen. De ökade kostnaderna i Borlänge finansieras av ett annat Persson-utspel, sänkta arbetsgivaravgifter om kommunerna nyanställer, ett tillskott som bara gäller i år och sen frågar sig moderata oppositionsrådet Ulla Olsson var pengarna ska tas ifrån: –Jag har faktiskt ingen aning hur de kommer att göra. Jag har frågat, men inte fått något svar. Marianne Nordllöf har inget svar om det nya perssonutspelet inte gäller även nästa år. –Ja då måste vi dra in på nån verksamhet. Förskoleverksamhet och grundskolan är ju basverksamhet i den kommunala verksamheten. Vad kan det då handla om för neddragningar ? –Ja det vet jag inte eftersom vi börjar med budgetberedningen i augusti september. Maxtaxan kommer vara kvar efter valet, om än i kanske omstöpt form om de borgerliga vinner, de vill istället ge mer pengar till föräldrarna att använda själva. Kristdemokraterna vill till exempel ge ett bidrag för de som vill vara hemma själva med barnen. Det tvingar hem kvinnorna säger kritikerna men Johan Jensen från Avesta tror inte att bara kvinnor skulle vara hemma med ett vårdnadsbidrag. –Nog skulle jag kunna vara hemma, men jag tror de mår bra av att vara på dagis ibland. Kanske inte på heltid, litegrann mår de nog bra att leka av sig lite, säger Johan Jensen.
Edvard Unsgaard, politisk reportert
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".