Hungersnöd hotar i Zimbabwe

Zimbabwe är åter inne i en djup hungerkris, där FN:s matprogram tvingas hjälpa 800 000 skolbarn till ett mål mat om dagen. Basmaten för en vanlig zimbabwier är slut på landsbygden och nu också i städerna. 

I Zimbabwe är det nu bara i huvudstaden Harare det finns matvaror på hyllorna.

I det lyxiga köpcentret i en förort till Harare saknas ingenting. Här dignar hyllorna av kött, ost, mjölk, konserver och allt man kan tänka sig. Allt är importerat, och allt är till för rika zimbabwier.

Det enda som saknas är bröd, och tre arbetare står i sina blåställ och tittar besviket på smulorna längst ner i korgen. På vägen ut sneglar de på priserna för maten, och nästan ryggar ut ur affären.

1 200 procents inflation
Innocent är mer van vid kontrasten: gapande, tomma butiker, men han hoppades hitta bröd här, som han varit på jakt efter en vecka nu.

Ingen lycka, ingenting att föda sina barn med. De få zimbabwedollar han har i handen räcker ingenstans. Inflationen är mer glupande, nu uppe i 1 200 procent. Förra veckan ströks tre nollor från alla sedlar, så nu är en tusenlapp värd en zimdollar, eller sju öre.

Vi har ett skämt, säger Lucia: ”Noll, noll, ett. Ingen frukost, ingen lunch, men middag.” ”Vadå av”, frågar jag. ”Ett mål av vad som helst, det är synd att kalla det mat.”

Allt är på bristningsgränsen
Allting i Harare är som ett skal som snart skrynklas ihop. Inget bränsle, inget vatten, ingen el, inga pengar. De styrande inser att dagarna är räknade. Alla som kan, gör allt för att berika sig så länge det går. Sedan vet alla att deras tid är ute. Frågan är bara när.

För det finns ingen väg upp nu för Zimbabwe. Jordbruket är i spillror. Det finns inget utsäde, ingen gödning, inga traktorer och inga pengar - och i vanliga butiker finns ändå ingenting att köpa.

Regeringen håller masken
Ute i slumområdena odlar de som kan någonting på sin bakgård, och det är kål och en enstaka tomat, som går att få tag på.

Utåt håller regeringen masken, men medger att det finns vissa problem i ekonomin. Inåt växer oron för när hungergränsen är nådd för Zimbabwe, och vad de hungrande då gör.

Vincent Dahlbäck, Harare
vincent.dahlback@sr.se