Främlingsfientligt parti framåt i Flandern

Extremhögern i Flandern i norra Belgien vann nya framgångar i helgens kommunalval. Det främlingsfientliga partiet Vlaams Belang gick fram i nästan alla kommuner, men i Antwerpen, extremhögerns hittills starkaste fäste, förlorade partiet mark.

Den flamländska extremhögern, Vlaams Belang, fick 33,5 procent av rösterna i Antwerpen, Belgiens näst största stad. Det var en ökning med en halv procent jämfört med förra kommunalvalet för sex år sedan.

Men Vlaams Belang förlorade ändå sin ställning som största parti i Antwerpen till socialistpartiet som oväntat vann 2 procent fler röster än extremhögern.

Ökningen avtar
Det kan betyda att Vlaams Belangs exceptionella framgångar i just Antwerpen håller på att plana ut, tror belgiska valanalytiker.

Partiet vann inte egen majoritet i stadens fullmäktige som befarats.

Men i regionen som helhet gick den flamländska extremhögern framåt. Ett skäl kan vara att Vlaams Belang har dämpat sin starkt främlingsfientliga propaganda efter att en domstol avgjorde att partiets politik var rasistisk.

Pakt gynnade motståndaren
Partiet kan i tveksamma väljares ögon framstå som mer rumsrent. Alltfler anser också att den samarbetspakt som de etablerade partierna slutit för att hålla extremhögern utanför politiken i praktiken gynnat Vlaams Belang.

– Det är dags att bryta samarbetspakten. Extremhögern lovar mycket, låt dem visa vad de går för, sa en väljare utanför en vallokal i Flandern.

Det är framförallt det liberala partiet som har förlorat röster till extremhögern medan det socialistiska partiet i Antwerpen kan tacka stadens stora invandrarbefolkning för sin oväntade framgång i årets kommunalval.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se