Regeringsfrågan - viktig valfråga

Efter Almedalen i Visby har valrörelsen gått på lågvarv. Men nu har partiledarna börjat röra på sig igen. Moderatledaren Bo Lundgren var i lördags först ut av sommartalarna, om man bortser från Almedalen. Han ställde det borgerliga regeringsalternativet mot socialdemokraternas ''rödgröna cirkus'', som han sa.
Statsminister Göran Persson tror också att regeringsfrågan kan bli en stor fråga. Så här sade han för en dryg månad sen: - I viss mån blir det regeringsfrågan som blir viktig naturligtvis, på slutet av valrörelsen kommer det säkert in och särskilt om de borgerliga fortsätter den uppvisning av splittring som de har haft så här långt. Dessutom om de borgerliga ledarskapet inte utkristalliserar sig på ett tydligare sätt så blir det naturligtvis så att de här frågorna: vem ska regera landet, hur ser regeringen ut, vem är statsminister, vem ska företräda oss internationellt...Det är klart att såna frågor blir viktiga i en valspurt. Sällskapsspelet Debatten i regeringsfrågan eller sällskapsspelet, som det kallas lite nedlåtande, påminner om en amerikansk film där alla skriker och grälar, men några ändå får varandra på slutet. Regeringsfrågan handlar alltså om vilka partier som ska ha ihop det. Och vilket block som är bäst på att regera. Förtroendet. Det vill Göran Persson bygga sin kampanj på. Bristande ledarskap För de borgerliga gäller det att slå hål på åsikten att socialdemokraterna är bäst på att regera, så Bo Lundgren talar om bristande ledarskap. Dom borgerliga försöker vinna förtroende på att säga att dom är ensamma om att ha presenterat ett gemensamt regeringslalternativ för väljarna, den sju sidor tjocka skriften Vägval för Sverige. Inget gemensamt vänsteralternativ På vänstersidan finns däremot inget gemensamt alternativ. Inte heller någon gemensam vilja att regera. Miljöpartiet och vänsterpartiet vill visserligen sitta i samma regering som socialdemokraterna, men de riktar hård kritik mot socialdemokraterna och ställer så hårda krav att deras medverkan i en regering blir osannolik. Regeringsalternativen Huvudalternativet för socialdemokraterna själva är en socialdemokratisk majoritetsregering, eller om man vill vara realistisk och se historiskt, en socialdemokratisk minoritetsregering. Trepartialternativet, med socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har aldrig prövats och måste därför betraktas som minst trolig. Så i valrörelsen är hvudalternativen en socialdemokratisk regering ungefär som nu eller en borgerlig fyrpartiregering. Efter Almedalen har den politiska temperaturen varit fortsatt låg. Bo Lundgren försökte anslå en ideologisk ton i lördags och ställde moderat frihet mot socialdemokratiskt förmynderi. –Med en ny regering ska det bli annorlunda. Hederliga människor ska ha större frihet och de som begår brott ska ha mindre, sa Bo Lundgren. Börsfallet en valfråga En fråga väntar på sitt genombrott, börsfallet och konsekvenserna för svensk ekonomi. Bo Lundgren tog upp det i lördags. Det var var den fråga som oroade Göran Persson mest för att par år sen. När han fick frågan nyligen var han mest oroad över det okända, det som inte kan kontrolleras: - Att något oförutsätt ska inträffa. Nya stora frågor som lyfts in och som demokratiska partier i regel har väldigt svårt att hantera.
Tomas Hempel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".