Över åttio döda i flygolyckan i Ukraina

Dödssiffran efter den svåra olyckan vid flyguppvisningen i Ukraina igår, har nu stigit till 83, det gör det till den värsta olyckan i sitt slag i flyghistorien. I staden Lviv frågar man sig nu hur en så farlig uppvisning kunde tillåtas och skulden läggs på arrangörerna.
Vid sidan av de döda har mer än hundra människor förts till sjukhus, många av dem är i kritiskt läge och dödssiffran kan stiga ytterligare och än mer förvärra den katastrof som chockat den pittoreska staden Lviv och hela Ukraina. Många människor samlas idag i kyrkorna. I Lviv innebar det mestadels katolska kyrkor. Chefer avskedades President Leonid Kutjma, påtagligt tagen av olyckan och de fruktansvärda scenerna där flyguppvisningen genomfördes, avskedade omedelbart chefen för det ukrainska flygvapnet, även den lokale befälhavaren har fått gå. En haveriundersökning har inletts liksom en polisutredning, det hela kan komma att betecknas som ett brott. Dåliga säkerhetsåtgärder De första teorierna om orsaken antydde motorhaveri, åskådarna har talat om att en motor tystnade när planet flög lågt över marken. Men oavsett hur det är med den saken säger experter i bade Ukraina och Ryssland att hela uppvisningen genomfördes på ett livsfarligt vis, dåliga säkerhetsåtgärder var orsaken till olyckan, säger de, och det får arrangörerna ta på sig ansvaret för. Planet dök mot åskådarna Flyguppvisningar ska inte genomföras ovanför åskådare och inte lägre än 400 meter över marken. Men här dök planet ner direkt mot marken där åskådarna var samlade. Experterna frågar sig hur det hela kunde få fortgå, och då fanns det ändå mycket höga officerare på plats. De två piloterna i planet lyckades skjuta sig ut med katapultstol i sista sekunden och överlevde. Inget har ännu sagts om vad de har berättat. De två, bägge överstar, beskrivs som mycket erfarna. Men deras höga grad har också antytts som en möjlig olycksorsak. De är skrivbordsmilitärer som på senare tid flugit lite. Piloterna kan ha överskattat sin förmåga, säger en expert.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".