Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Drogliberalisering i Europa

En ny EU-rapport konstaterar att det blir allt ovanligare att ringa narkotikabrott tas upp i domstol i EU:s medlemsländer.
Det är Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk som lägger fram en studie som baserar sig på intervjuer med poliser, domare, åklagare och andra som jobbar inom rättsväsendet. Av intervjuerna framgår att det finns en trend i många EU-länder mot att inte längre bry sig om att försöka få alla de som begår ringa narkotikabrott straffade. Exempel från Frankrike där polisen dom senaste tio åren gjort allt fler ingripanden för misstänkt narkotikabrott visar att bara i åtta procent av fallen leder polisingripandena till domstolsförhandling. Inga resurser på missbrukare Förändringen anses bero på att man i mindre utsträckning vill lägga resurser på att döma missbrukare som använt narkotika för eget bruk och hellre lägger resurserna på att straffa själva narkotikahandeln och de brott som följer i narkotikans spår. Det hela innebär att man i praktiken i många länder ser genom fingrarna och accepterar narkotika för eget bruk. Liberalisering av narkotikapolitiken I en del länder har man också ändrat lagstiftningen för att den bättre ska stämma överens med vad som blivit praxis. Så är det i Spanien och Italien. I Portugal har man infört Europas allra mest liberala narkotikapolitik genom att göra det straffritt att använda eller inneha inte bara cannabis utan också tunga droger som kokain, heroin och amfetamin. För bara en vecka sen tog också Storbrittanien ett steg mot ökad tolerans mot droger genom att ändra cannabislagstiftningen. Endast i undantagsfall ska polisen kunna gripa personer som har hasch eller marijuana på sig. Vill inte ändra svensk linje I EU-rapporten drar man slutsatsen att ett vidare arbete skulle kunna leda till att man skapade en gemensam hållning inom EU när det gäller hur man hanterar narkotikafrågorna. Björn Fries som är regeringens talesman i narkotikafrågor är inte beredd att ändra på den hårdare svenska linjen. Han oroas över liberaliseringen i Europa och menar att vi står vid ett vägval: - Börjar vi acceptera uttryck som lättare droger eller partydroger, som nästan låter lite hälsosamt, som kommer vi säkert också ha siffror som man har ute i Europa, om hur unga människor prövar eller använder de här drogerna. Vi ligger ju trots allt, vilket man inte får glömma lägre än vad man gör i andra europeiska länder. Du ser ingen risk med att man låter bli att ta upp ringa narkotikabrott? - Jo visst är det en risk i det. Jag tror att om vi som nation och även internationellt menar allvar med att det här är en av de viktigaste framtidsfrågorna för kommande generationer, då får vi nog se till att vi har resurser till att både beivra lättare narkotikabrott och tunga, jag tror att det är fraligt att välja antingen det ena eller det andra.
Tobias Sandblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".