Rekordmånga besöker Astrid Lindgrens Värld

Det går bra för dom flesta svenska nöjes- och djurparkerna den här sommaren. Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby till exempel lockar i år rekordmånga turister.
VD Joakim Karlén kan konstatera en 15-procentig ökning av antalet besökare: - Nu ligger vi på nästan tiotusen besökare per dag så att det är klart en dramatisk utveckling. Och varumärket Astrid Lindgren är väl bland de starkaste varumärken som finns i världen, i alla fall ur ett svenskt perspektiv. Stort intresse efter bortgång Astrid Lindgrens värld räknar med 400 tusen besökare den här säsongen och just nu ligger parken plus 15 procent i antal besökare jämfört med förra året. En stor del av ökningen, tror VD Joakim Karlén, beror på det stora intresset för Astrid Lindgren sen hennes bortgång tidigare i år. Men även andra parker, som riktar sej mot barn, går bra just nu. Både High Chaparall i Småland och Ölands Djurpark kommer att slå rejäla besökarrekord den här säsongen. Fler utländska turister Men Liseberg i Göteborg, som har två och en halv miljon besökare och Skara Sommarland, kommer inte slå nåra rekord i år. Både Sommarland och Liseberg beräknar att nå samma resultat som förra sommaren. Men alla de nöjesparker Ekot pratat med märker av den stora andelen utländska turister. Det gör också Joakim Karlén på Astrid Lindgrens Värld - Vi brukar ligga runt 25 procent utländska besökare och i år är det fler. Vi märker att särskilt att andelen norska besökare ökar med nästan 50 procent mot i fjol. Den här sommaren har alltså norrmännen upptäckt hur stark deras valuta är mot den svenska kronan. 12-årige Harry Björnland har rest - med mamma och pappa - från Skeen i Norge för att besöka Astrid Lindgrens Värld. - Det är intressant. Man får veta mer om Astrid Lindgren och vad hon har gjort. Det är härligt att vara här.
Pascal Tshibanda
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".