Inga förhandlingar mellan Indien och Pakistan

USAs utrikesminister Colin Powell har inte lyckats få till stånd förhandlingar mellan Indien och Pakistan om Kashmirkonflikten under sin nya medlarresa. Spänningen mellan länderna kvarstår. I början av sommaren var motsättningarna nära att utlösa ett nytt krig.
Utrikesminister Colin Powell kom till New Delhi med uppmaningen till regeringen att nu inleda förhandlingar med Pakistan om Kashmir. Men Indien fortsätter att säga nej. Krav från New Delhi Kravet i New Delhi är, att Pakistan först måste stoppa beväpnade militanta muslimer som från pakistanskt område tar sig över gränsen till den del av Kashmir som Indien kontrollerar. Och detta har ännu inte skett, hävdar Indiens utrikesminister Jaswant Sinha. –Vi har tidigare trott på Pakistans löften att hejda infiltrationen av terrorister, men vi har blivit svikna säger utrikesminister Sinha. Nu förefaller den indiska inställningen kompromisslös. Börjat agera USA anser att Pakistan har börjat agera mot extrema muslimska grupper som med vapen och terror bekämpar det indiska styret i Kashmir och att raiderna över gränsen har minskat påtagligt. Men regeringen i New Delhi hävdar att överströmningen av terrorister fortsätter. Hårt bevakad I Islamabad har Colin Powell manat president Musharraf att ta i hårdare mot muslimska extremister och sätta stopp för all infiltration in på indiskt områdde. Men svaret är detta. Gränsen är redan hårt bevakad. Pakistan har tagit sitt ansvar. Det finns ingenting mer som regeringen kan göra. Detta är tredje gången sedan i höstas som Colin Powell och USA försöker medla mellan Indien och Pakistan. USA har ett starkt egenintresse av att de båda länderna löser den laddade Kashmirfrågan. Trappa ner konflikten, uppmanar Powell. Men en miljon soldater är förlagda utmed gränslinjen och varken Indien eller Pakistan är redo att dra tilbaka några trupper.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".