Stockholms sjukhus på väg bjudas ut

Trots den så kallade stopplagen, som ska hindra privatisering av akutsjukhus, håller det borgerliga landstingsstyret i Stockholm för fullt på med att förbereda en budgivning på huvudstadens sjukhus.
Meningen är att bland annat privata företag ska få möjlighet att ta över verksamheten. Mycket laddad fråga Frågan är politiskt sett mycket laddad, men i Stockholm finns redan ett exempel på det som regeringen till varje pris vill stoppa. Det är St Görans sjukhus som sedan 1999 drivs av ett företag. Capio heter koncernen, som finns på börsen och som fått uppgiften av landstinget. Åke Strandberg är vd på det symboliskt laddade sjukhuset. Han hävdar att hans företag är billigare för skattebetalarna och att akutsjukvård samtidigt är en bra affär. – Sjukvård är en bra verksamhet, tycker vi, den är viktig, den behövs. Det finns en stor efterfrågan i alla civiliserade länder och det gör att det inte är särskilt konjunkturkänsligt. Också utländska intressenter finns Men regeringen vill stoppa privatisering av akutsjukhus, och man har infört den så kallade stopplagen som väntas bli förlängd om socialdemokraterna sitter kvar efter valet. Den förhindrar att vinstdrivande företag som St Göran kan köpa fler sjukhus. Det medger det kristdemokratiska landstingsrådet i Stockholm, Stig Nyman, men trots det så pågår nu förberedelserna för en så kallade upphandlingen av sjukhusen där landstinget i höst går ut med ett erbjudande och begär in anbud från intresserade, och sådana finns, också utomlands. 2005 ska stockholms sju akutsjukhus drivas av entreprenörer hoppas den borgerliga majoriteten. Låter sig inte avskräckas Kristdemokraten Stig Nyman låter sig inte avskräckas av stopplagen. Definitionen av akutsjukvård är oklar menar han och det finns andra än vinstdrivande företag som kan driva sjukvård säger han till Ekot. Dessutom hävdar han att själva upphandlingsprocessen i sig innebär en nyttig kostnadspress på sjukvården. Men det de borgerliga kallar effektivt, det kallar det socialdemokratiska landstingsrådet i Stockholm Inger Ros riskabelt. Det finns för lite kunskap om en upphandling i den här storlekem, och framförallt ett argument hoppas hon ska övertyga stockholmarna: – Kort sagt är vi väldigt rädda för att det blir orättvist, säger Inger Ros.
Johan Wangström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".