Kamp för dansk flyktingförläggning

Antalet asylsökande till Danmark har halverats jämfört med förra året. En av orsakerna är den skärpta flyktingpolitiken som den danska regeringen infört, påhejade av främlingsfientliga Dansk folkeparti. Nu stänger man flyktinganläggningen i Helsingör, där man kämpat för att få behålla den.
– Ser vi bara något år tillbaka fick danska Röda korset kämpa för att få kommunerna att säga ja till att öppna flyktingförläggningar på orten. Nu när förläggningarna ska stängas är situationen den motsatta, säger Klaus Hum som är chef för sekretariatet på danska röda korsets asylavdelning. I Helsingör gick omkring hundra personer samman i en arbetsgrupp i våras när beskedet kom att förläggningen där skulle stängas. Medlemmarna har sedan dess argumenterat med politiker och tjänstemän för att förläggningen i Helsingör skulle få finnas kvar, åtminstone tills flyktingarna där fått sina ärenden prövade. Motiveringen har varit att integrationen fungerat så bra. Suzanne Schytt, en av dem som engagerat sig, saknar att det inte blev nån diskussion och att förläggningen ska stängas på ekonomiska grunder: – Vi tycker att det är betänkligt att de enda argument man kan få det är att det ska bara sparas, säger hon. Några av de 40 familjerna på förläggningen i Helsingör har redan flyttat. De andra väntar på besked. En av flyktingarna, en kvinna som bor i en av stugorna på förläggningen med sin man och tre barn, säger att det blir svårt att lämna vännerna i Helsingör efter mer än två år. – Det är hemskt, och sorgligt, att lämna sina vänner, säger hon.
Anna Hanspers, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".