Unga äter bättre men mår sämre

Unga flickor mår allt sämre, visar en studie från Folkhälsoinstitutet. Fler har ont huvudet och ont i magen, jämfört med för 20 år sedan. Det positiva är att unga äter bättre och använder mindre alkohol och tobak.

Bilden i undersökningen bekräftas av 17-åriga Laura.

– Det kan gå en hel dag utan att jag äter något för jag glömmer bort det. Det är stressigt i skolan men det går bra. Ibland har jag huvudvärk för jag är så stressad och sover dåligt. Så är det att leva tonårslivet, säger hon.

Studien som Folkhälsoinstitutets gjort bland 4 500 skolelever ingår i den internationella Världshälsoorganisationen WHO:s studie, som görs i ett fyrtiotal länder vart fjärde år sedan 1985 och där 11-, 13- och 15-åringars utfrågas och sin hälsa. 

Flickor mår sämre än pojkar
Den svenska studien visar att unga 15-åringa flickor mår sämre än 15-åriga pojkar. Bland de 15-åriga flickorna svarar mer än dubbelt så många procent att de har huvudvärk minst en gång i veckan om man jämför med studien som gjordes för 20 år sedan. Fler har också ont i magen och ryggen.

Det är en oroande utveckling, säger Ulla Marklund, vetenskaplig ledare för undersökningen.

– Det har pågått så väldigt länge, det är väldigt oroande att man inte kan stoppa utvecklingen eller få förbättringar, säger hon.

Äter bättre och röker mindre
Det positiva är att unga äter bättre idag än i tidigare studier alltså ungdomarna äter mera frukt och grönsaker, mindre läsk och godis, dessutom konsumerar de mindre alkohol och tobak.

Orsaken är nog den allmänna hälsotrenden och att unga följer de vuxna vanor, uppskattar den vetenskaplig ledare för undersökningen på Folkhälsoinstitutet, Ulla Marklund som tror att det kan bli bättre genom några ord på vägen.

– Mer frukt och grönsaker, mindre läsk och godis, att fortsätta den här trenden, säger hon.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista