Rättegången mot Teliachefer inledd

På måndagen inleddes rättegången mot Telia Soneracheferna Anders Igel och Marie Ehrling vid Stockholms tingsrätt. Åklagaren hoppas att målet ska ge klarhet i hur långt ett företag får gå när det kommer till att bjuda myndighetschefer på mat och underhållning.

Bestickning eller inte? Klart är i alla fall att det inte riktigt var detta som vad Telia Soneras koncernchef Anders Igel och avgående Sverigechefen Marie Ehrling hade för ögonen när de bjöd in storkunder och ett antal myndighetschefer till Cirkus i Stockholm och föreställningen Mamma Mia.

I Rättssalen sitter de på var sin sida om sina bägge advokater. Båda förnekar brott. Anders Igel beskriver hur han fick en festinbjudan i handen som skulle gå ut till viktiga kunder. Han skrev under den utan att tänka vidare på saken.

”Inom rimliga gränser”
Så här fungerar det i arbetslivet och bjudningen var inom rimliga gränser, menar Anders Igel.

Visste han om att inbjudan gick personligen till till exempel rikspolischefen och han fru? undrar åklagaren.

Nej, han visste inte vilka som var inbjudna. Jag har ett företag att sköta med kunder ända bort i Kazakstan.

Litade på marknadsavdelningen
Jag litade på att marknadsavdelningen skötte den biten, förklarade Anders Igel i förhören med åklagaren Christer van der Kwast.

– Kan du säga att du förstår att det är ett problem, inte bara för att du sitter här och nu får svara för dig för den här Historien, utan rent allmänt sett att det är ett problem att nalkas offentliga personer på ett personligt sätt med inbjudningar? frågade åklagaren.

– Det är väldigt svårt att så här efteråt, och särskilt när man sitter här, bedöma hur jag skulle ha reagerat vid det tillfället, svarade Anders Igel.

Yrkar på böter
Det kommer att handla om böter som åklagaren yrkar på som straff då rättegången avslutas på tisdagen.

För åklagren handlar målet i första hand om att låta domstolen skapa en tydlig gräns för näringslivet vad gäller den här typen av vanligt förekommande bjudningar.

Från försvarets sida handlar det om att rentvå två höga chefer som hävdar att de bara har handlat i enlighet med gällande praxis.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista