Statssekreterarna in i oppositionskansli

Statssekreterarna kring den förre statsministern Göran Persson och den förre finansministern Pär Nuder kommer troligen att ingå i det socialdemokratiska oppositionskansliet i riksdagen.

Efter den socialdemokratiska förlusten av regeringsmakten kommer partiet att bygga upp ett kansli av sakkunniga i riksdagen. Dit går flera av Göran Perssons och Pär Nuders nära medarbetare.

Jan Larsson, som varit Perssons statssekreterare, är beredd att följa med ”på ideell basis” tills vidare.

Två årslöner
Statssekreterarna har två årslöner garanterade efter att ha blivit av med jobbet.

Efter valförlusten är planen att flera av dem ska arbeta i ett oppositionskansli i riksdagen, utan att för den skull säkert anställas där.

Det gäller till exempel Pär Nuders statssekreterare Magdalena Andersson, Jens Henriksson och Sten Olsson. Olsson är för övrigt gift med den socialdemokratiska riksdagsgruppens ledare Britt Bohlin Olsson.

Kan budgeten
De har lång erfarenhet av budgetfrågor och kunskap om budgeten, som riksdagsgruppens politiker bedöms ha nytta av. De är beredda att ställa upp om de blir tillfrågade.

Det finns kritik mot att de som har haft centrala positioner kring partiledningen, skulle återkomma på viktiga posten också i oppositionsledningen.

Under helgen har socialdemokraterna också beslutat hur gruppledningen i riksdagen ska se ut, när de tidigare statsråden kommer tillbaka till riksdagen som ledamöter.

Utan tunga poster
De tidigare ministrarna Ibrahim Baylan, Morgan Johansson, Ylva Johansson, Leif Pagrotsky och Lena Hallengren blir utan tunga poster i utskotten.

Den tidigare biståndsministern Carin Jämtin tar plats i utrikesutskottet, men är också nominerad till att bli oppositionsledare i Stockholm.

I Stockholm, där socialdemokraterna led ett stort nederlag, vill Annika Billström fortsätta som gruppledare, men Carin Jämtin har många förespråkare, om hon skulle vara villig att ta på sig uppdraget.

Ekot har inte lyckats nå henne för ett besked.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista