Bundna bolån billigare just nu

Just nu är det i många fall billigare att ha ett bolån med bundna räntor, än ett med rörlig ränta. De fasta bolåneräntorna har nämligen sjunkit med en halv procentenhet.
Förklaringen är det kraftiga börsraset under den senaste veckan, säger Mikael Johansson, ekonom på SEB: – Det innebär att vi får ett extra tryck neråt på dem bara de senaste dagarna, på grund av att börsen faller och det är ju då fortsatt tendens att kapital söker sig till räntemarknaden. Börsen styr de bundna räntorna De bundna räntorna styrs av börsen. Går börsen ner sjunker också de långa bostadsräntorna. Den rörliga räntan däremot styrs av reporäntan, som Riksbanken reglerar vid sina möten. Reporäntan höjdes i våras, och strax därpå började börsraset, och de fasta räntorna har sjunkit med ungefär en halv procentenhet sedan dess. Riksbanken lät reporäntan vara Just på grund av börsläget lämnade Riksbanken reporäntan oförändrad vid mötet i juli och kommer förmodligen att göra det vid nästa möte i augusti också. Det här har gjort att SEB:s rörliga villaränta på 5,90 procent är högre än den bundna ett-års-räntan på 5,55 procent. Och det är sällsynt. – Ja, det är en väldigt ovanlig situation, och det kan tänkas att om den här pressen på börsen fortsätter så kan till och med två-års-räntan tillfälligt komma ner här under Riksbankens styrränta, alltså den rörliga räntan då, för bolånen, säger Mikael Johansson. Nordea sänker redan på måndagen Mikael Johansson får medhåll av flera banker och bolåneinstitut som Ekot pratat med. SEB sänker förmodligen sina fasta räntor redan i början av veckan. Nordea sänker sina fasta på måndagen. Med lite is i magen kan det alltså vara läge att vänta med att binda sina lån, i alla fall under hösten, säger Mikael Johansson: – Nästa år finns det risk att räntorna. Med den bild vi har att konjunkturen ska återhämta sig så tror vi att räntorna ganska fort kan återta det här snabba fallet vi har sett här i sommar, och där gäller det att hänga med i svängarna och sådant brukarna marknaden prisa in rättså tidigt, sådana signaler, så det är mycket möjligt att det kan vara framåt senhösten- vintern som det kan gå ganska fort uppåt igen på de långa räntorna som styr fasta bostadsräntor. Blir det ett ja vid en folkomröstning till EMU nästa år kan de långa räntorna sjunka igen med omkring 0,25 procentenheter. Vill man binda räntan nu kan det därför vara läge att hålla sig till kortare bindningstider.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista