Flera folkomröstningar i valet

I samband med valet i september kommer invånarna i tio svenska kommuner att folkomrösta i olika frågor. I flera av dessa handlar det om ett eventuellt namnbyte på kommunen. I Essunga i Västergötland ska invånarna till exempel ta ställning till om kommunen i stället ska ta sitt namn efter huvudorten Nossebro.
– Tiderna ändras och det finns ett starkt engagemang hos många för att kommunen ska byta namn till centralorten Nossebro, säger Christer Aronsson, centerpartistiskt kommunalråd i Essunga. Hur pass viktig är den här frågan för kommunen? – Ja, jag tycker att den är väldigt viktig för att framför allt vinner vi i marknadsföring och även i det praktiska dagliga arbetet. Det är inte bara i Essunga som det ska folkomröstas om kommunens namn. Samma sak ska ske i Håbo och Ljusnarsberg, och i ytterligare sju svenska kommuner ska det folkomröstas i samband med valet; i Uppvidinge ska det röstas för eller emot ett kommunalt vårdnadssbidrag, i Strängnäs handlar det om Mariefred ska bilda en ny, egen kommun, och i Haparanda, Orust, Skurup, Vilhelmina och Haninge ska det röstas om allt från vindkraftverk och broar till centrumplaner. Peter Esaiasson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och han tycker att det finns en klar risk att kommunpolitikerna låter folk rösta i frågor som kommunerna faktiskt inte styr över: – Det finns ju påtagliga risker att medborgarna har för höga förväntningar eller felaktiga föreställningar om vad som kommer att komma ut ur de här folkomröstningarna, säger Esaiasson. Varför tror du då att politikerna väljer folkomröstning? – Ja, nu handlar det om en anpassning till opinionerna. Då blir det på det här sättet. Det är en riskstrategi att ha folkomröstningar om man inte riktigt har tänkt igenom konsekvenserna av dem. I Essunga står alla partier bakom ett namnbyte, även om det också finns kritiker i partierna. I sista hand är det regeringen, och inte väljarna, som bestämmer om Essunga ska få byta namn eller inte, men kommunalrådet Christer Aronsson vill för regeringen - genom att folkomrösta - visa hur eniga väljarna i Essunga är: – Vi hoppas då med en folkomröstning i ryggen att vi har ett skäl att få byta namn, säger Aronsson.
Pascal Tshibanda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".