Hussprängningar i Moskva åter i fokus

Den ryska säkerhetstjänsten FSB, tidigare KGB, säger att de nu är nära lösningen på vilka det var som genomförde hussprängningarna i Moskva för tre år sedan. Spåren pekar mot tjetjenerna, hävdar de, men en fristående medborgarkommission som undersöker attentaten säger att det lika gärna kan vara säkerhetstjänsten själv som ligger bakom explosionerna.
Sammanlagt 241 människor dödades i rasmassorna när tre bostadshus totalförstördes i bombattentat, två i Moskva och ett i staden Volgodonsk i södra Ryssland. Misstankarna riktades direkt mot Tjetjenien, Vladimir Putin, då premiärminister, fick argument för att starta krig och på det blev han så populär att han sedan ohotad kunde vinna presidentvalet ett halvår senare. Nu säger den ryska säkerhetstjänsten, FSB, att de är på väg att nysta upp hela historien. En person har gripits och i förhören har han börjat ge bekännelser och allt tyder på tjetjensk inblandning, säger FSB, men en fristående medborgarkommission är inte imponerad av vad säkerhetstjänsten har att komma med. – Säkerhetstjänsten har flera gånger hävdat att de är på väg att klara upp hussprängningarna, men var är bevisen, frågar sig Sergej Kovoljov, ordförande i kommissionen. Det hela verkar mer vara en PR-kampanj fran FSB:s sida, menar han. Kommissionen är inga vanliga privatspanare, många av dem är framstående parlamentsledamöter, bland dem Kovoljov själv. Han är också Rysslands mest kända och framstående mänskliga-rättighets-aktivist. Vid sidan om det tjetjenska spåret är den vanligaste teorin att myndigheterna själva låg bakom hussprängningarna för att vända opinionen mot tjetjenerna. En avhoppad FSB-överste som nu bor i London har samlat in material som stöder den tolkningen. Han har anlitats av medborgarkommissionen, men Kovoljov är skeptisk också till det spåret. Kovoljov menar att både det tjetjenska spåret och FSB-spåret är ytterlighetsalternativ, som inte bara är obevisade utan också har mycket som talar emot dem. Sanningen kan ligga någonstans emellan, menar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".