Edmund Phelps.

Får Nobelpriset för studier av inflationen

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, det som brukar kallas för Nobelpriset i ekonomi, gick i år till den 73-årige amerikanen Edmund Phelps, verksam vid Columbiauniversitet i New York.

Priset får han bland annat för att han visat att inflationen inte bara styrs av arbetslösheten, säger Lars Calmfors som är ledamot i priskommittén.

– Tidigare såg man det som att det fanns ett stabilt samband mellan inflation och arbetslöshet. Sänkte man arbetslösheten så kostade det någonting i termer av att inflationen steg från en nivå till en annan. Det han utvecklade var att inflation beror både på arbetslöshet och inflationsförväntan, säger han.

Ändrade bilden om inflationen
På 50- och 60-talet trodde ekonomerna att inflationen helt styrdes av hur stor arbetslösheten var. Minskade arbetslösheten så kunde löntagarna kräva mer i lönekuvertet – och resultatet var att inflationen steg.

Men Edmund Phelps forskning kom att ändra den här bilden och nu får han ekonompriset. På en knackig telefonledning i samband med offentliggörandet sa han att han så sakta börjar fatta att han fått det prestigefulla priset.

Högre inflation skapar inte jobb
Ekonomiprofessorn Assar Lindbeck, tidigare ledamot i priskommittén, anser att Phelps fått upp politikernas ögon för att det inte skapar mer jobb genom att man tillåter en högre inflation.

– Ska man på lång sikt ha ner arbetslösheten, då måste man ändra på strukturen i ekonomin, arbetsmarknaden måste fungera bättre, lönerna måste vara flexiblare, matchningen mellan arbetsgivare och arbetstagare måste bli bättre och så vidare.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".