Flera kan ligga bakom Västeråsöverfall

Polisen i Västerås misstänker nu att det finns flera män som attackerar kvinnor i staden. Enligt polisen var det inte den så kallade cykelmannen som våldtog en ung kvinna i en park i lördags.

– Från början trodde vi att det eventuellt kunde ha ett samband med de sexuella trakasserier som har skett i centrala Västerås. Men vi har kunnat konstatera att det inte finns något samband, säger Anders Pommer, kriminalinspektör vid Västeråspolisen.

Polisen i Västerås har nu ändat sin teori om den våldtäkt som inträffade i helgen.

Inte cykelmannen
Från början trodde man att våldtäktsmannen kunde vara identisk med den så kallade cykelmannen, som under de senaste veckorna har ofredat unga kvinnor ute på stan i Västerås.

Men förhör och undersökningar har visat att det rör sig om en helt annan gärningsman.

Polisen tror nu också att den så kallade cykelmannen inte är en man utan två eller kanske till och med tre helt olika gärningsmän.

Många tips
Kriminalinspektör Anders Pommer säger att polisen har fått in många tips från allmänheten och han tror att männen kommer att kunna gripas.

– Vi har tre stycken uppslag som vi bedömer som väldigt intressanta. Jag både tror och hoppas att vi ska komma till resultat. Det är nog svårt att klara upp alla de här sexuella trakasserierna, men jag tror att vi åtminstone kan klara upp en del av dem. I en del fall är signalementen och de uppgifter som finns så pass vaga så där kommer vi nog inte nå ända fram.

Den första anmälan om trakasserier från en ensam man på cykel kom in till polisen i slutet av augusti och sedan dess ytterligare 15 anmälningar gjorts.

Kvinnor är rädda
Kvinnor i Västerås är nu rädda att gå under kvällar och nätter. Mikaela Ström och Katrin Hagman säger att de har blivit försiktigare efter de många överfallen.

– Nej, jag går inte ut ensam. Förut kunde man efter krogen gå hem själv men nu tar man taxi eller gör sällskap med flera, för det är otäckt.

– Jag är ju mörkrädd över huvud taget utomhus så jag är aldrig ute själv när det är mörkt. Jag försöker alltid ha någon med mig när jag går, vare sig det är en tjejkompis eller en killkompis. Bara man är flera.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se