Börserna i Estland och Lettland stiger

Till skillnad från många av världens börser så stiger börserna i både Estland och Lettland - de har gått upp i år med 17 respektive 33 procent.
Enligt Peter Håkansson på East Capital, som förvaltar de två Baltikumfonderna i Sverige är detta något som få vet om. East Capitals två baltikumfonder går framåt medan dom flesta andra fonder går dåligt. Dom största börssbolagens positiva utveckling sen i början av år 2000 gjort att baltikumfonderna ökat stadigt. Den äldre fonden har t ex ökat med i genomsnitt cirka 30 procent årligen sen 1999, och ökningen har fortsatt i år. Näringslivet i Baltikum, där bland annat textilindustrin, skogsindustrin och IT-sektorn är stark, går bra framhåller, men börsuppgången kan förklaras av annat än starka bolag. Mikael Olsson forskar om Baltikums finansmarknader, och han pekar på att aktiemarknaden fungerar annorlunda i Baltikum. Han menar att det inte handlar inte om att gå till börsen för att få pengar, utan det mer är ett spel om makt. Börserna i Tallin, i Riga och i Vilnius fungerar som i övriga Östeuropa, säger Mikael Olsson forskare på Södertörns högskola. I svallvågorna av den stora privatiseringsvågen drivs nämligen många aktörer fortfarande av maktsträvanden, inte av pengar eller kapital. Å huggsexan om makten kan alltså driva upp kurserna, Mikael Olsson menar att risken för småsparare är stor. För när storägarna har samlat tillräckligt många aktier, sjunker efterfrågan, och därmed priset på aktien. Men det finns en reell tillväxt, och mer regler och insyn är på gång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".