Fyra omkom i norsk flygolycka

Uppdaterad 17:30
Ännu en person har nu hittats död efter flygolyckan på norska ön Stord söder om Bergen på tisdagsmorgonen. Därmed har olyckan krävt fyra liv.   

Planet kanade av landningsbanan och började brinna. 13 av de 16 som fanns ombord har räddats och flera av dem vårdas nu på sjukhus för brännskador, rapporterar det norska radio och tv-bolaget NRK.

Det var ett litet passagerarplan på väg från Stavanger mot Molde skulle på morgonen mellanlanda på ön Stords flygplats. Vid landningen kanade flygplanet av landningsbanan och började brinna.

– Vi vet att en del har tagits omhand. En del har körts till sjukhus, andra är kvar på platsen. Vi vet inte hur många det är, säger den norska polisen Reddar Färestrand.

Vad som orsakade olyckan är oklart och räddningsarbete pågår.

– Räddningsarbetet är i full gång med stora resurser. Vi försöker få en bild av vad som har hänt, men fokus ligger på räddningsarbetet.

Frode Pletten blev ögonvittne till olyckan.

– Jag hörde en smäll, och borta vid flygplatsen ser jag ett våldsamt eldhav som blir större och större. Sedan hör jag sirenerna. Det är fullt av blåljus och brandbilar där borta, säger Frode Pletten.

Planet var chartrat för att transportera anställda som arbetar på gasfältet Ormen Lange utanför Molde på norska västkusten.

Den norska statens haverikommission kommer att utreda olyckan.

Planet ägs av ett bolag på Färöarna men var chartrat av den norska koncernen Aker Kvaerner och har gått i pendeltrafik med Akeranställda som jobbade på gasfältet Ormen Lange utanför Molde.

Det var på väg från Stavanger mot Molde, när det mellanlandade på Stords flygplats.

Flygbolaget har haft flera tillbud de senaste två månaderna.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

i samarbete med NRK