Moderater leder vart tredje utskott

I riksdagen beslutades på tisdagen i vilka utskott de nyvalda ledamöterna ska sitta. Moderaterna får ordförandeposten i fem utskott, bland annat i skatteutskottet och arbetsmarknadsutskottet.

Frågan är om det är tillräckligt för att moderaterna ska kunna styra arbetet i riksdagen.

– Nu samarbetar vi väldigt nära och har en regering vi ska hjälpa till att försvara. Därför är nöjda med fem ordförandeposter, vi ser det mer ur ett alliansperspektiv, säger Lars Lindblad, ny gruppledare för moderaterna.

Kd får toppost
Totalt finns 15 utskott i riksdagen. Den som får den allra tyngsta och viktigaste posten, som ordförande i finansutskottet, är kristdemokraten Stefan Attefall.

Lars Lindblad tycker inte att det är konstigt att moderaterna släppt den.

– Vi har tagit finansministerposten. Det är rimligt att vi fördelar ansvaret mellan riksdag och regering, säger han.

Moderaterna Sten Tolgfors blir ordförande utrikesutskottet och Catharina Elmsäter Svärd i arbetsmarknadsutskottet.

Moderaterna släpper också ordförandeposterna inom utbildning, näring och socialfrågor till de andra borgerliga partierna, exempelvis blir folkpartiets hittillsvarande ekonomiska talesman, Karin Pilsäter ordförande i näringsutskottet.

S får sex poster
Socialdemokraterna får sex ordförandeposter, bland annat blir Thomas Bodström ordförande i justitieutskottet och Ulrica Messing ordförande i försvarsutskottet.

Ett frågetecken är om miljöpartiet får någon ordförandepost. Förhandlingar pågår just med socialdemokraterna som i sådana fall måste släppa en ordförandepost. Hur det blir avgörs på tisdagseftermiddagen.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se