Erik Ullenhag.

Erik Ullenhag ny partisekreterare i fp

Folkpartiets nye partisekreterare blir Erik Ullenhag. Han efterträder Johan Jacobsson som avgick efter uppgifterna om dataintrång i socialdemokraternas datanätverk. Erik Ullenhag var fram till valet riksdagsman för folkpartiet och dess talesman i vårdfrågor.

– Jag tror det är ännu viktigare nu när vi hamnat i regeringsställning att vi är idéstyrda. Nu menar jag att folkpartiet i huvudsak har varit det men partierna i stort kanske har fuskat med det och funderat för mycket på vad väljarna vill höra, säger Erik Ullenhag.

Folkpartiet förlorade 20 av 48 platser i riksdagen i det här valet och Erik Ullenhag tillhör dem som inte lyckades behålla sin.

Han vill vänta med att analysera varför det gick som det gjorde i valet men välkomnar den debatt som pågår till exempel om ”snällism” och värdet av att ställa krav på olika grupper.

Ullenhag efterträder Johan Jakobsson, som tvingades sluta i samband med den så kallade dataintrångsskandalen. Det sköttes dåligt, tycker Ullenhag, som vill se till att något liknande inte ska kunna ske igen.

– Modern politik blir ibland som ett krig på en spelplan. Politik får inte ses som ett spel där det handlar om att vinna fördelar på andra och se meningsmotståndare som fiender. Vi måste se till att ha lite större respekt för olika åsikter, säger han.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".