Anders Borg debuterade i EU

Sveriges finansminister Anders Borg gjorde på tisdagen sin debut i EU. EU:s finansministrar samlades till möte i Luxemburg och där fick Borg presentera sig och den nya svenska regeringens ekonomiska mål när det gäller Europapolitiken.

Finansminister Borg var nöjd efter sitt första möte med kollegerna i EU.

– Det här är det första i en lång serie möten där jag tror jag kan tillföra en del men har också en hel del att lära, säger han.

Ungdomlig framtoning
Det var en påtagligt ungdomlig finansminister som intog Sveriges stol i den europeiska finansministerkretsen.

38 år, med håret prydligt knutet i den berömda hästsvansen och en diskret ring som smyckade ena örat.

Finansminister Anders Borg fick svara på frågor om den nya svenska regeringens ekonomiska politik.

Fortsatt stram finanspolitik
Han försäkrade att Sverige kommer att fortsätta att hålla en stram finanspolitik och behålla sitt ekonomiska överskottsmål på i genomsnitt två procent.

Borg meddelade också att Sverige tänker styra mot en mer flexibel arbetsmarknad och sikta mot full sysselsättning. Men han sa att han också är beredd att lyssna och lära av de andra finansministrarna.

– Vi har mycket att lära av Danmark, Holland, Irland och England när det gäller arbetslöshet. Vi är ett av de länder som har högst ungdomsarbetslöshet, vi ska vara ödmjuka i den frågan. Sedan har vi väldigt goda statsfinanser och det har vi anledning att lägga stor energi vid att vidmakthålla, säger han.

Euro-politiken ligger fast
Det råder också stort intresse för om Sverige nu tänker ändra sin politik när det gäller euron. Men Anders Borg försäkrade en brittisk journalist att den nya svenska regeringen inte har några planer på det.

Ett återkommande ämne när EU:s finansministrar träffas är svårigheterna att få fart på Europas ekonomi. Men Sveriges nye finansminister hyser gott hopp om att kunna bidra till att hjulen börjar rulla snabbare i EU.

– Vi kommer göra starka bidrag till att den ska gå fortare genom de förslag för att förbättra tillväxten i Sverige. Det är en positiv sak för hela Lissabonprocessen, säger han.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista