Tusentals på Politkovskajas begravning

I långa rader köade människor för att komma in till kapellet där Anna Politkovskaja begravdes på tisdagen. Kring 5 000 deltog i ceremonin som pågick i nära tre timmar. Mordet har skakat om Ryssland.

– Jag tror inte att mordet får någon som helst politisk konsekvens i Ryssland, förklarade den legendariske chefredaktören Alexej Venediktov på oberoende radiostationen Echo Moskva utanför kapellet där den för Ryssland unika journalisten begravdes idag.

I ett hav av blommor låg hennes öppna kista som brukligt är i Ryssland. Tusental defilerade förbi och nära 20 talade vid kistan, bland dem den svenske ambassadören.

En uppenbar misstänkt
Den stora frågan om vem som ligger bakom mordet besvarade en av Politkovskajas kollegor på tidningen Novaja Gazeta.

– Det finns en uppenbar misstänkt, premiärministern i Tjetjenien, Ramzan Kadyrov, han är så uppenbar att den andra teorin är att någon försöker sätta dit honom för mordet, sa Pavel Feigenhaur.

Kadyrov anklagades via sin privata milis ligga bakom tortyr och bortföranden i Tjetjenien, bland annat i artiklar som Politkovskaja skrev.

Inga regeringsföreträdare
Företrädare för makten, dumaledamöter eller regeringsföreträdare, lyste med sin frånvaro under begravningen.

Men en av alla talare sa att mordet är en tragedi för Ryssland, Anna var Rysslands salt, ett salt vi inte kan vara utan, sa den ryske ombudsmannen för människorättsfrågor.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se