Jämtin ny s-ledare i Stockholm

Avgående socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholm, Annika Billström, får inte förnyat förtroende. Det står klart sedan Stockholms arbetarekommuns styrelse haft sitt möte på tisdagskvällen. Som ersättare föreslås förra biståndsministern Carin Jämtin.

Tidigare kulturborgarrådet Roger Mogert blir också oppositionsborgarråd.

Vänsterpartiet och miljöpartiet får varsin oppositionsborgarrådspost.

Enig styrelse
S-styrelsen var enig i beslutet förutom Annika Billström som reserverade sig, enligt Bosse Ringholm, ordförande i arbetarekommunen.

– Alla politiker måste en dag lämna sitt uppdrag, man kan inte ha kvar uppdraget in i evigheten. Det är väl lämpligt att lämna uppdraget efter ett förlustval, som inte Annika Billström på något sätt bär ansvaret för. Men man kan starta på nytt efter ett förlustval, säger Bosse Ringholm.

Ser många likheter
Carin Jämtin tycker att det finns många skillnader, men också en del likheter, med sitt nya uppdrag och sitt förra som biståndsminister.

– Det ska bli jättespännande. Jag hade ju ett helt annat uppdrag i regeringen. Att vara biståndsminister handlar ju mycket om stora frågor, tiotals miljoner, ibland miljarder människor handlar det om. Nu blir det mer konkret, men orättvisor är det man arbetar i lokalpolitiken och den globala politiken. Många skillnader, men också många likheter, säger Carin Jämtin.

Ska man se det som ett kliv ner på karriärtrappan?

– Nej, det tycker jag inte.

Varför inte?

– Det är ett kliv och en förändring. Men jag tycker absolut inte att det är ett kliv ner, säger Carin Jämtin. 

Rasmus Almerud, Radio Stockholm
rasmus.almerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista